AJÁNLÓ
 
09:10
2016. 11. 04.
Egy izgalmas és kevésbé ismert régió, Lille és környéke számos meglepetést tartogat. Francia...
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2016. 11. 04.
A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas...
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2016. 11. 04.
Besamel, hollandi mártás, csirkealaplé... ha egy kicsit is beleássuk magunkat egy szakácskönyvbe,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2016. 11. 04.
Talán egy kicsit nehéz étel, tekintettel a melegre. A jövő hétre viszont érdemes feltankolni...
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2016. 11. 04.
A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez sok időre van szükség. Vörösborból egy egész palack kell hozzá - Burgundiában ugye ez nem probléma. 

A recept Nicolas Mathiez-től származik,aki a francia konyha egyik legismertebb képviselője Magyarországon. Kurzusain a különféle régiók kulináris titkaiba avatja be a részvevőket, Lyon után Lille rendkívül izgalmas fogásai lesznek terítéken, az a régió ugyanis a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól.

Egy kis ízelítő következik abból, ami a francia főzőkurzusokom készül.

Boeuf bourguignon

francia konyha burgundia marhahús marharagu egytálétel bor Nicolas Mathiez makifood boeuf bourguignon ősz tél

Forrás: flickr.com, Alan C.

 

Hozzávalók 4 főre:
75 dkg marhahús (tarja, hátszín, lapocka) 
4 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 dl olaj
15 dkg csiperke gomba
1 üveg vörösbor
3 db babérlevél
1 evőkanál kakukkfű
10 dkg paradicsom püré
2 evőkanál liszt

bors

Hozzávalók a körethez:
1 kg burgonya
1 csésze  zsemlemorzsa
2 evőkanál tej és még egy kevés, ha szükséges
bors

Elkészítése:
A marhahúst 3-4 cm-es kockákra vágjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát kis kockákra vágjuk.

Ezután egy mély tálba rakjuk a húst, a répát, a hagymát, a babérlevelet, kakukkfüvet és ráöntjük a vörösbort. Egy éjszakán keresztül a hús ebben a lében pihen (marinade).

Következő nap kivesszük a pácléből a húst és lecsepegtetjük.
Serpenyőbe olajat teszünk, és a forró olajba beletesszük a húst, amíg a húsnak szép színe lesz.Sózzuk, borsozzuk, és a húst áttesszük egy fazékba.

Ezután meglisztezzük a hús tetejét, és 2-3 percig főzzük.

Rátesszük a paradicsompürét, majd ráöntjük a marinade-ot az egészre. 90 percet főzzük. Ez idő alatt a gombát 4-6 cm-es kockákra vágjuk. Forró serpenyőbe beledobjuk a gombát is.

Amikor a marhahús már 1 órát főtt, hozzátesszük az előkészített gombát is. A körethez a burgonyát meghámozzuk, és késsel formázzuk (tourner). Hideg, sós vízben megfőzzük.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog