AJÁNLÓ
 
09:03
2014. 07. 18.
A Patatas Bravas a spanyol tapasbárok egyik legismertebb egytálétele. Az, aki járt már Spanyolországban,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:03
2014. 07. 18.
Hétfőn az egyik leghíresebb hideg spanyol krémleves, az ajo blanco receptjét hoztuk el nektek....
A bejegyzés folyatódik
 
09:03
2014. 07. 18.
Nemzeti konyha sorozatunk korábbi cikkében bemutattuk a spanyol konyha alapanyagait/alapételeit,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:03
2014. 07. 18.
Bor, jó minőségű, vékonyra szelt sonka és chorrizo, olívabogyó, tenger gyümölcseivel megpakolt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:03
2014. 07. 18.
A spanyol gasztronómia és életmód talán legismertebb hagyománya a "tapasolás". Eredetileg...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Empanadillas - Tökéletes tapas recept

A töltött sült sós tészta jó! Akkor is ha indiai samosa, indonéz panada vagy pastel, olasz calzone, brazil pastel, spanyol empanada vagy empanadilla. Ugyanonnan ered az összes felsorolt streetfood. Mi most a hires spanyol empanadillashoz hoztunk nektek egy receptet. Forró nyári estéken egy pohár bor mellé igazi tapas-bár hangulatot varázsol majd.

Az empanada Latin-Amerika és a Mediterráneum számos országában népszerű nemzeti étel, streetfood, sós töltelékkel töltött, pite formában kisütött tészta. Galíciában és Portugáliában a pitéhez hasonlóan fogyasztják: nagy szeletekre vágva árusítják a pastelariák (kávézók, pékségek). A galíciai és portugál empanadák tipikus tölteléke a tonhal (mi is ezt használunk a receptünkhöz), szardínia, kolbász, de tartalmazhat ezek helyett tőkehalat vagy sertéshúst is. A hal és hústöltelékeket általában fokhagymával, hagymával, paradicsommal készítik el.

Az empanada tésztájából készül az empanadillas, falatnyi, derelye méretű tésztába csomagolt töltelék. A tapas-bárok kínálatának állandó szereplője, hiszen előre is el lehet készíteni, nem árt neki ha kihűl, pont egy falatnyi darab és jól csúszik rá a bor. A tésztájával nagyon könnyű dolgozni, jól nyújtható és nem ragad. A töltelék is gyorsan elkészül, egyedül a paprikát kell külön megsütni hozzá.

Tonhalas-sültpaprikás empanadillas

A tésztához:
125 ml olívaolaj
125 ml meleg víz, vagy száraz fehérbor
1/2 teáskanál só
375 g liszt
1 tojás szétválasztva a kenéshez

Egy nagy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, a meleg vizet, vagy bort és a sót. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet is. Lágy, rugalmas, nem ragacsos tésztát kapunk, amit azonnal fel is használhatunk, vagy folpackba csomagolva fél napig pihentethetjük, de tartsuk szobahőmérsékleten.

A töltelékhez:
1 nagy piros húsú paprika (kaliforniai, vagy kápia)
1 közepes hagyma felaprítva
2 evőkanál olívaolaj
300 g paradicsom meghámozva, kimagozva, kockákra vágva
100 g konzerv olajban eltett tonhal konzerv, lecsöpögtetve
kb. 15db fekete olajbogyó felaprítva
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só, bors

A paprikát 220 fokos forró sütőben kb. 20 percig sütjük, közben megforgatjuk, hogy minden oldala megbarnuljon. Amikor kész, mély tálba tesszük, folpackkal lefedjük, 10 percig pihentetjük. Amikor kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját, magházát és magjait eltávolítjuk, a paprika húsát csíkokra, majd másfél centis kockákra vágjuk.

Az olívaolajon 10 perc alatt puhára dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomdarabokat és közepes lángon sűrűre, pépesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a halat, a sült paprikát, a vágott olajbogyót és a petrezselymet. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztát sima felületre tesszük, nem kell lisztezni! Négy darabra osztjuk, az egyes darabokat 2-3  mm vastagra nyújtjuk, majd 10 centi átmérőjű korongokat szaggatunk belőlük. A leeső darabokat újra nyújtjuk, kiszaggatjuk. 16-20 db korongunk lesz. Minden tésztakorong közepére egy csapott evőkanál tölteléket teszünk. A tészta széleit körben megkenjük a szétválasztott tojás fehérjével, majd összehajtjuk a körlapot, így félhold formát kapunk. Kissé megnyomkodjuk, hogy összeragadjon, majd villa fokával cakkozzuk a félholdak íves széleit. Az elkészült csomagokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojássárgával, amit egy evőkanál vízzel higítottunk. 30 percig sütjük, amíg szép aranysárga színe lesz.

Melegen és hidegen, a nap bármely szakában fogyasztják. Mi egy pohár jó, száraz vörösbort ajánlunk hozzá.

Mivel az empanada/pastel Latin-Amerika és a Mediterráneum számos országában népszerű nemzeti eledel, a töltelékeknek is számos variációja létezik. A teljesség igénye nélkül néhány - inspirációnak:

Portugál – sózott tőkehal (bacalhao)
Kolumbiai – rizs, darált marhahús, csirke, krumpli, főtt tojás, borsó
Chilei – darált marhahús, mazsola, fekete olíva, hagyma, főtt tojás
Brazíl – pálmaszív és csirke vagy garnéla
Bolíviai – marha, sertés vagy csirkehús, főtt tojás, krumpli, répa, borsó, olíva, mazsola
Mexikói – sütőtök, jamgyökér, édesburgonya, tejszín

Kapcsolódó spanyol/tapas receptjeink:
Fehérboros garnéla tapas (és még sok tapas recept)
Katalán pradicsomos kenyér (és tapas ötletek)
Salmorejo - hideg spanyol paradicsom krémleves tojással
Ajo blanco - hideg spanyol mandula-fokhagyma krémleves

A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta. 
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog