AJÁNLÓ
 
13:16
2014. 11. 24.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve...
A bejegyzés folyatódik
 
13:16
2014. 11. 24.
Az almaecet igazi "sztár" lett az egészséges életmódra törekvők kamrájában, de valóban...
A bejegyzés folyatódik
 
13:16
2014. 11. 24.
Lépten-nyomon azt halljuk, hogy együnk sok müzlit, mert egészséges, mert magas a vitamin-, a rost-...
A bejegyzés folyatódik
 
13:16
2014. 11. 24.
A mikuláscsokik után most a szaloncukor-kínálatot vesszük górcső alá, ugyanis sajnos rengeteg,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:16
2014. 11. 24.
Alig bő egy hét és jön a Mikulás. Ha pedig Mikulás, akkor csoki. Legalábbis csoki biztosan....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nincs még egy olyan vitatott élelmiszer, amellyel kapcsolatban ennyi tévhit, ellentmondásos információ van a köztudatban, mint a szója. Utánajártunk, mennyi igaz ezekből.

A szója (szójabab) gazdag tápanyagforrás, nagyon magas a folsav-, szelén-, kalcium-, és B-vitamin-tartalma, gazdag telítetlen zsírsavakban, koleszterint viszont nem tartalmaz. Szuperélelmiszer lehetne, ha nem lenne a képben a fitoösztrogén-tartalma és a génmanipuláció – és ha tudnánk, mennyi mindenben van jelen adalékanyagként. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

forrás: Wikimedia Commons

Akkor is esszük, ha nem akarjuk.
A feldolgozott élelmiszerek több mint fele tartalmaz szóját, így valószínűleg mindennap fogyasztjuk, akkor is, ha nem is gondolnánk, hogy az adott termék tartalmazza. Ennek egyik formája a protein izolátum (fehérjekivonat), ami a feldolgozott élelmiszerek hatvan százalékában megtalálható. A szójafehérjét a legtöbb húsipari termék tartalmazza kisebb-nagyobb mennyiségben (kiváló vízkötő tulajdonsága miatt használják fel.)

A szója ezenkívül szójalecitinként (E322) található meg az élelmiszerekben, emulgeáló-anyagként pl. a margarinokban, a majonézben, a pékárukban is jelen van. Tartalmaz szóját a virsli, a csokoládé, a fagylalt, a salátaöntet és bébiétel is.

Lehet-e nem génmódosított szóját venni?
Akik kerülik a szója fogyasztását, a legtöbbször a génmanipulációval érvelnek. Genetikailag módosított (GMO) szóját 1996 óta termesztenek, a cél a gyomirtó szereket toleráló és a kártevőknek ellenálló szója „létrehozása” volt. A legtöbb szóját termelő országokban (USA, Brazília és Argentína) szinte csak ilyen szóját vetnek, és a Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint az EU-ban felhasznált szójának csak a 15-30 százaléka GMO-mentes.

A Wikipedia szerint Magyarországon 2011-ben 39 ezer hektáron termesztettek szóját, az országos termésátlag 2.357 t/ha volt. Bár nálunk csak szigorúan GMO-mentes szója terem, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kerülhet génmódosított szója állatok takarmányába és emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekbe.

„Az EU-s országok közül Magyarország volt az egyik első, amelyik tiltja a genetikailag módosított termékek emberi fogyasztásra történő előállítását, az országba főként takarmányozási célra érkezik GMO szója, melynek tényleges emberre gyakorolt hatásairól még mindig nincsenek teljesen egzakt kutatási eredmények” - mondja Vági Zsolt dietetikus. „Ami a fogyasztók számára vigaszt nyújthat, az a szigorú védjegyezési rendszer, melynek keretén belül az élelmiszercímkén jól látható helyen feltüntetik, ha a termék GMO-mentes. Ha valaki tart az ilyen élelmiszerek fogyasztásától, válasszon ilyen termékeket.”

Mi a helyzet az ösztrogénekkel? Ehetnek-e szóját a férfiak?
A szójában található fitoösztrogének a női nemi hormonhoz hasonlóan viselkednek: képesek a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni, és megemelik a szervezet ösztrogénszintjét. A szakértő szerint ezzel valóban számolni kell, azonban kérdéses a terápiás dózis mértéke, hiszen pl. a menopauza tüneteinek csökkentésére alkalmazott szója alapú izoflavon-kivonatok sokkal nagyobb mennyiségben és koncentrációban tartalmaznak fitoösztrogéneket, mint amivel egy átlag magyar férfi fogyasztó találkozhat.

„A férfiak természetesen ehetnek szóját, hiszen a szója szintén nagyon régóta az emberi táplálkozás részét képezi, főleg keleten" - mondja Vági Zsolt. "Ami az élelmiszerekben rejlő egészségre gyakorolt kockázatot meghatározza – s ez legyen bármilyen összetevő – az a fogyasztási mennyiség és gyakoriság. Ha valaki nem fogyaszt tudatosan sok szóját - pl. szója alapú fehérjekészítményeket, tofut, szójatejet - napi szinten, akkor véleményem szerint nem kell számolnia kockázattal, hiszen pl. a hormonháztartásunkat a szójától független rengeteg hatás éri, a szervezet a legtöbb esetben mégis képes fenntartani az egyensúlyi állapotát. Például azzal, hogy a számára fölösleges anyagokat nem beépíti, hanem kiválasztja a vizelettel, széklettel stb. A fogamzásgátlókkal az ivóvízbe jutó női hormonmaradványok lényegesen valósabb és nagyobb problémát jelentenek a férfiak számára, mint az izoflavon-bevitel.”

Mennyit érdemes akkor fogyasztani belőle?
A szója napi dózisára vonatkozóan nincsenek egyértelmű adatok. A Food and Drug Administration (FDA, egyesült államokbeli egészségügyi szervezet) szerint a naponta, kockázatok nélkül fogyasztható szójaprotein mennyisége napi 25 gramm. Mások szerint az ázsiai étrendet érdemes alapul venni, az abban szereplő mennyiségnél kell meghúzni a határokat.

A dietetikus szerint erre vonatkozóan nincsenek egységes kutatási eredmények, rengeteg a pro és kontra érv, és az élelmiszer-ipari lobbi is hatással van a publikációkra. "Az azonban kijelenthető, hogy a globális élelmiszertermelés ellenére a hazai élelmiszerkínálat még mindig nem annyira szójaalapú, mint pl. az USA-ban vagy a távol-keleten, az átlag fogyasztó kevés szóját fogyaszt, inkább csak a feldolgozott formáit, mint a korábban említett szójalecitint.”

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog