AJÁNLÓ
 
07:05
2014. 10. 27.
Ez a fogás a mediterrán életérzést hozza őssze a szezonalitással. Igazi tápláló étel,...
A bejegyzés folyatódik
 
07:05
2014. 10. 27.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és...
A bejegyzés folyatódik
 
07:05
2014. 10. 27.
A közhiedelem szerint télen nehéz vitamindús ételeket enni. "A kisbabák hozzátáplálásának...
A bejegyzés folyatódik
 
07:05
2014. 10. 27.
"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert...
A bejegyzés folyatódik
 
07:05
2014. 10. 27.
A sötét és hűvös őszi estéken az egyik legjobb program egy beszélgetős, falatozós...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Melegítő levesek a mínuszok ellen

Nemsokára támadnak a mínuszok, eljött a melegítő levesek ideje. Most rögtön két izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető receptet is kipróbálhattok. 

Ugye mindenki járt már úgy, hogy nagy lelkesen hazaszállított néhány szép sütőtököt, a konyhában viszont elfogyott az ihlet? Természetesen van élet a karamellizált sütőtökön és az alap krémlevesen túl is: most egy egzotikus, pikáns leves receptjét osztjuk meg veletek, Mindenmentes Nóri konyhájából.

A thai konyhával kapcsolatban általában nem egy sütőtökből készült fogásra gondolunk, pedig a thai fűszerek és a kókuszos alaplé nagyon jól működik együtt az ősz egyik legnépszerűbb hozzávalójával. Ez az egzotikus ízvilágú leves akár egy munkanap végén is összedobható: kb. 30-40 perc alatt készül el. Egy esős őszi nap után igazi lélekmelegítő!

Csípős-fűszeres sütőtökleves kókusztejjel

Hozzávalók kb. 4 személyre:

kb. 1-1,1 kg sütőtök (kb. 850g megtisztítva, kockákra vágva)
2 ek. olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1,5x1,5cm-es kocka gyömbér, reszelve
szárított zöld jalapeño paprika, vagy 1 kk. szárított csilipehely
2 szál friss citromfű, vagy 1-2 ek. szárított citromfű
1 liter zöldség alaplé
2 dl kókusztejszín, vagy 4 dl kókusztej
1 zöldcitrom leve
friss koriander levél a tálaláshoz
só ízlés szerint

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Miután összeforgattuk 1 evőkanál olívaolajjal, terítsük szét egy tepsiben és süssük 200 fokon kb. 15-20 percig, amíg megpuhul, de nem esik össze teljesen.

Amíg a tök sül, elkészítjük a kókuszos-fűszeres levest. Egy nagyobb lábosban felmelegítjük a maradék olajat, majd az apróra vágott vöröshagymát, az átpréselt fokhagymát és a reszelt gyömbért arany színig pároljuk (kb. 3 perc).

Hozzáadjuk a csilipaprikát, a citromfüvet és felengedjük a zöldség alaplével. (A recept szerzője 1-2 evőkanál szárított zöldségkeveréket és 1 liter vizet használt.) Belekeverjük a kókusztejet/tejszínt is, ízlés szerint sózzuk, esetleg igazítunk a fűszerezésen.

A kókuszos levest főzzük kb. 15-20 percig. Ha a sütőtökockák is elkészültek, osszuk szét leveses tányérokba, majd merjük rá a levest, és friss korianderlevéllel megszórva tálalhatjuk is.

Ha már unjátok a sütőtököt, de örülnétek egy melegen tartó levesnek, íme egy könnyű, mégis rendhagyó hagymaleves Selectfood-tól:

Triplahagymás zöldségkrémleves zöldségcérnával

Hozzávalók (4-5 személyre):

150 g felaprított újhagyma
130 g fokhagyma
250 g felaprított vöröshagyma
20 g vaj
3 púpozott ek. kukoricaliszt
3,5 dl sovány tej
1 l víz
tengeri só
frissen őrölt bors
1 maréknyi aprított petrezselyem és lestyán

1-1 kisebb szál paszternák és sárgarépa julienne-re vágva

Elkészítése:

A hagymákat pároljuk meg a vajon, majd a besamelmártáshoz hasonlóan hintsük meg a kukoricaliszttel, forgassuk össze, húzzuk le a tűzről és apránként keverjük hozzá a tejet. Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a vízzel, és ízesítsük.

Néhány perc alatt főzzük puhára a hagymákat és botmixerrel dolgozzuk simára, végül dobjuk bele a julienne-re vágott zöldségeket, és további 1-2 perc alatt fejezzük be a főzést.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog