Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Őszi fogyókúrarecept cukkiniből

Igazi őszi ízvilágot varázsoltunk a tányérra friss fűszerekből, ezzel a dióból, cukkiniből és szőlőből készült gyors egytálétellel, ami gyakorlatilag főzést sem igényel. A nyár végi, nagyobbra nőtt cukkiniket tálalhatjuk szélesmetélt-szerűen, vékony karikákra szeletelve, gyorsan átgrillezve.

A friss zöldfűszerek tartósításának pedig nagyszerű módja a pesztókészítés. A pesztó mára szinte gyűjtőfogalommá vált a gasztronómiában - régen túlnőtt már az eredeti genovai alaprecepten. Készülhet szinte bármilyen zöldfűszerből, zöld levélből (medvehagyma, zsálya, reteklevél, petrezselyem, koriander, stb.) és az olajos magvakat is szabadon variálhatjuk benne. Most zsályából, friss petrezselyemből és kedvenc őszi olajos magvunkból, a dióból csináltunk friss pesztóöntetet a grillezett cukkinikarikákra. Zöld Múzsa receptje. 

cukkini fogyókúra ősz zöld múzsaŐszbe hajló cukkini "pappardelle" (széles metélt)

- egy kisebb cukkini (vagy egy közepes fele hosszában elvágva)
- egy kisebb ágacska friss rozmaring
- 1 marék dió
- nagy csokor petrezselyem
- 5-6 levél zsálya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj + 1-2 ek. a kenéshez
- só 
- 3-4 dkg frissen reszelt parmezán (vegánoknak elhagyható)
- 1 kisebb fürt csemege szőlő

A cukkinit hosszában félbe vágjuk és a belsejét kikaparjuk. A héja maradjon, mert a hirtelen sütésnél szükséges, hogy rajta legyen, enélkül a széles metéltünk szétszakadna. Éles késsel hosszában vágjuk csíkokra a cukkinit, és egy ecset segítségével kenjük be őket rozmaringos-fokhagymás olívaolajjal. 

Tipp: Érdemes ízesített fűszerolajokat készenlétben tartanunk, érlelnünk a hűtőszekrényben. Az ételek ízvilágát ezekkel nagyban emelhetjük, az ételkészítés idejét pedig egyben lerövidíthetjük, ha csak a hűtőbe kell egy fűszerolajért benyúlni. 

Amennyiben nincs kőmozsarunk, a pesztót egy nagy vágódeszkán készítsük el éles kés segítségével. A deszkán először vágjuk apróra a megmosott petrezselymet és a zsálya leveleket, majd nyomjunk rá ízlés szerint pár gerezd fokhagymát, a késes aprítóban elődarált diót és parmezán sajtot. Locsoljuk meg olívaolajjal, majd késsel mindaddig aprítsuk az összetevőket, míg krémes állagú pesztót nem kapunk. (Ugyanezt megpróbálhatjuk késes aprítóban is: először az olajos magokat aprítsuk, ehhez adjuk hozzá a fűszereket, végül az olajat.) 

A serpenyőnket szárazon forrósítsuk fel és a cukkini csíkok egyik és másik oldalát hirtelen pirítsuk meg, majd szedjük ki őket egy tányérra és rendezzük el, mintha tészta csíkok lennének. Morzsoljuk rá a pesztót, díszítsük dióval és szőlő szemekkel. 

Legyünk őszinték, ezt az édességet nem 10 perc elkészíteni, különösen mivel a hozzávalók egy részével előkészületeink is akadnak. De van az úgy, hogy az embernek kedve van nekiállni egy-egy különlegesebb fogásnak, desszertnek. Zöld Múzsa feketeerdő kosárkája miatt érdemes, a meggynek ráadásul javában szezonja van, úgyhogy hajrá! 

meggy sütemény vegán feketeerdő zöld múzsa

Hozzávalók a kosárka külső kérgéhez (16 kosárka):

- 25 dkg dió vagy mandula (áztatva és szárítva, majd ledarálva) 

- 2 ek. kókuszreszelék

- 2 ek. darált lenmag

- 2 ek. kakaó (lehet a felét karob porral pótolni)

- 1 csipet só

- 1,5 tk. bourbon vanília

- 2 ek. méz (vagy szabadon más édesítési alternatíva)

- 10-12 szem áztatott datolya

a meggyes töltelékhez:

- 50 dkg magozott meggy (ledarálva és lecsöpögtetve)

- 50 g minőségi 70 százalékos étcsokoládé

- méz ízlés szerint

- 1 csipet só

- 1 tk. bourbon vanília

- 2 tk. agar-agar zselésítő

a csokis krémhez a tetejére:

- 200 ml kókuszkrém 

- 100 g minőségi (70 százalékos) étcsokoládé

- 2 ek, kókuszolaj

- méz ízlés szerint 

- 1/2 tk. kardamon

- 1/2 tk. fahéj

Elkészítés:

A kéreg szilárd alkotórészeit egy tálban összekeverjük. A beáztatott datolyát a mézzel simára turmixoljuk, és ha nem túl sietős, akkor pár órára a hűtőbe tesszük megdermedni. Ha így járunk el, akkor kevésbé lesz ragacsos a nyers tésztánk és könnyebben formázzuk belőle a kosárkákat. A megdermedt masszát hozzáadjuk a szilárd összetevőkhöz, és egy gyurmaszerű tésztát kapunk. Ezt 16 egyenlő golyóra osztjuk, majd folpackkal kibélelt kosárka formákba nyomkodjuk. (Abszolút meditatív/türelem munka). 

A lecsepegtetett meggyből gyakorlatilag egy öt perces lekvárt főzünk a fűszerekkel és a csokival. A mézet csak azután adjuk hozzá, ha már kihűlt. A kosárkákat ezzel a csokis-meggyes masszával púpozzuk tele. 

Minden fázis után érdemes a kosárkákat egy órára a hűtőbe tenni. Ezt a süteményt jó egy nappal a vendégek érkezése előtt elindítani. 

A legutolsó művelet, a  kókuszkrémet meglangyosítani és benne a csokit megolvasztani. Hozzá keverjük a fűszereket, a kókuszolajat,  az édesítést, majd langyos állapotában a kosárkák tetejét bevonjuk vele. Ezután mehetnek vissza a hűtőbe, és ott addig várakozhatnak, míg a vendégek meg nem érkeznek. Egy biztos, garantált siker lesz azoknál, akik szeretik a csokisat.

„Ahány ház, annyi szokás... de, nálam nagyjából minden ebéd (amikor rajtam kívül nincs itthon senki), így néz ki – vallja Zöld Múzsa. – Szeretem az egyszerű és egynemű ételeket, ezért is érdekel a természetes vegán életmód és inspirálóan hatnak rám  a nyers étel receptek.

De vessük rá magunkat a salátára, mi minden került ma a tányérra? A piacról hazajött velem a kosaramban egy brokkoli, fél kiló spárga, egy csomó retek, pár szem lilahagyma, a kertben pedig megdézsmáltam az olasz saláta mix balkonládát, valamint a rukkola erdőt. A snidling már virágba borult, abból is jutott a tányérra. És a borsó – csak a férjem meg ne lássa –, már megint a virágját és a kacsokat legelem. mint egy biológus, úgy ismételgeti:” „A virágból lesz a termés. Ha lelegeled a virágot, nem lesz termés!"

ludvig nicolett zöld múzsa tésztasaláta brokkoli tavaszHozzávalók (4 személyre):

 - 50 dkg zöld spárga

- zsenge karalábé

- 1 tk. kókuszzsír

- 25 dkg durum- vagy tönköly tészta 

- 1 csomag retek

- kisebb lila hagyma

- egy marék apró vegyes saláta levél, borsó virág és hajtás opcionálisan

a brokkolis magtejfölhöz:

- 15 dkg brokkoli nyersen

- 1 csésze nyers napraforgómag (előző este beáztatva )

- fél csésze víz

- citrom, pici só, 1 tk. méz

a mustáros repceolajas öntethez:

- 1/2 dl hidegen sajtolt repceolaj

- 1 kk. magos mustár

- fél citrom leve 

- csipet só, bors

Elkészítés:

Egy nagy lábosban vizet forralunk, ebben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük és lecsöpögtetjük. 

Elkészítjük a mustáros öntetet. Ehhez a mustárhoz cseppenként adjuk az olajat, közben folyamatosan keverjük. A végén lassan, szintén kevergetés mellett, hozzáöntjük a citrom levét és a sót, borsot. 

2 evőkanálnyit ebből a tésztára csorgatunk 

A brokkolit apró rózsákra szedjük és alaposan megmossuk. Egy tölcséres mixerbe tesszük a magtejföl többi hozzávalójával egyetembe és krémesre turmixoljuk. A spárgával a szokott módon elbánunk

(letörjük a végét, mert a fás részt nem annyira szeretjük, de nem dobjuk ki, csak eltesszük a hűtőbe egy következő ételnél való felhasználásig), pár szemet a hámozó segítségével vékony szeletekre vágunk, a többit pedig a serpenyőben felhevített kókuszzsírra dobjuk és pár percig pirítjuk. Nem érem be fűszerezés nélkül, füstölt paprikával és némi chilivel szórtam meg, de a spárgának önmagában is jó íze van. Miután a spárga elkészült, ugyanezen serpenyőben a gyufaszálra felvágott karalábét is lepirítjuk. Ne sajnáljuk a füstölt paprikát. A retket megmossuk, negyedekbe vágjuk, a lilahagymát vékony szeletekre.

Amikor minden alkotóelem elkészült, egy nagy tálban a tésztát a pirított karalábéval, spárgával összekeverjük, valamint a retket és a lilahagymát is rászórjuk. A brokkolis öntetet már csak a tányérokra porciózás után kanalazzuk rá, ez után a nyersen hagyott spárgaszeleteket, salátaleveleket, virágokat szórjuk ízlésesen a tetejére. 

A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen készítse el, a nyár vége, ősz eleje pedig az az időszak, amikor átadhatjuk magunkat az önfeledt kísérletezésnek.

Zöld Múzsa egy könnyű, de mégis tápláló receptet hozott nekünk, ami önálló fogásként is megállja a helyét.

Fontos, hogy olyan padlizsánt válasszunk, aminek feszes, sötétlila és fényes a héja, ha pedig kicsit benyomjuk,a húsa rugalmas és "visszarúg". A padlizsán kiválasztásánál érdemes a "hímeket" előnyben részesíteni. Jobb az ízük, és kevesebb magot tartalmaznak. A padlizsán alján található "minta" a hímek esetében kerekebb, míg a nőstényeknél hosszúkásabb alakú.

Bátran használjunk sokféle friss zöldfűszert!

Rizses padlizsánsaláta

Így kerül a lecsó a padlizsánba

Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.

Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel.

Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.

A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog