Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A legtöbben igen sok időt töltünk a konyhában, különösen a hétvégéken. Akár bevalljuk, akár nem, nincs annál frusztrálóbb érzés, mint amikor folyton a saját rendetlenségünkbe botlunk, amikor nem találunk semmit, a szívünk mélyén pedig tudjuk, hogy ideje lenne kidobálni végre ezt-azt…

Amikor aztán nekiveselkedünk a Nagy Rendrakásnak, az ideális állapot mindössze néhány hétig tart. Biztos, hogy csak a mi rendetlenségünk ennek az oka? Vagy lehet, hogy a kitalált rendszerrel van a baj?

Halász Ágnes, a Rendrakók projekt ötletgazdája egy ideje azzal foglalkozik, hogy mások otthonában rendet rak. (Természetesen szigorú együttműködésben a házigazdával.) Mivel az a hír járta, hogy a kedvenc helyszíne a konyha és a kamra, megkértük, mondja el ötleteit, arról, milyen az a rendszer, amit hosszútávon is fent lehet tartani. rend konyha spájz

​1. Ha kicsi a konyha és kevés a hely, körülbelül 3000Ft-os, méretre vágott polccal a mobil sütőt megemelem: alatta lesz hely a tárolásra, előtte pedig kényelmes tér munkálkodni a finomságokon. Másik előnye, hogy a hőhatás mellől elkerültek az élelmiszerek. 

2. Alapvető, mégis elfelejtjük néha, hogy a teákat érdemes úgy elhelyezni, hogy a dobozuknak az a fele mutasson kifelé, amin egyértelműen látszik, mi a tartalma. A hasonló hatású, ízű teák maradék filtereit ideje közös dobozba rakni, nem foglal el a sok doboz annyi helyet.
 

3. A kamrában az összetartozó élelmiszerek kerüljenek egy helyre. Levesporok, fűszerek, konzervek, lekvárok, sós nassolnivalók és édességek. Vásároljunk tárolókat, ha ezekből nincs elég! Dobozok, kosarak, esetleg plusz polcok, így lesz rendhatás azok után, hogy a különböző élelmiszerek külön helyre kerültek! 

4. Amiből sok van (vaníliás cukor, sütőpor), azokat a dobozon belül egy csipesszel fogjuk össze, így nincs szanaszét a dobozban. 

rend konyha spájz

5. Ha a szárítón vagy mosogatógépben szisztematikusan helyezzük el a dolgokat, könnyen és gyorsan lehet majd a helyükre pakolni őket. Nem tart tovább, ugyanakkor a kipakolást lerövidíti. 

6. A fiókoknál hasonló a helyzet, mint a polcokon, lehet, hogy szükségünk lesz egy plusz tárolóra bennük, például egy plusz evőeszköztartóra. Ha pontosan minden a helyére kerül, legközelebb nem is tudjuk majd máshova tenni a dolgokat, mint vissza oda, ahova való. 

rend konyha spájz

7. Gondoljuk végig, mik azok, amiket ritkán használunk, ezeket tegyük a polcokon hátulra, illetve a stabilabb eszközöknek a magasabb polcokon van a helyük.  

8. A hűtőben is sokkal könnyebb rendet tartani, ha dobozokba szelektáljuk az ételeket!  

rend konyha spájz9. A reggelikor használatos élelmiszerek (vaj, dzsem, sajt, stb) mehetnek egy tálcára, így reggel mindössze egyetlen mozdulattal ki lehet venni mindent, ami kell. 

10. Utálatos feladat, de a műanyag dobozokat méretük szerint tegyük egymásba, így sokkal kevesebb helyet foglalnak el. Azokat, amiknek nincs meg a teteje, használhatjuk tárolásra, de ezek ne maradjanak a többi között!

 

Januárban elkezdtem fogyókúrázni. Heti három futás, utána rövid torna. Abbahagytam a nassolást és kiiktattam a cukrot az étrendemből, de amikor két hónap után ráálltam a mérlegre, mindössze egyetlen kiló mínuszt mutatott. A magam részéről roppant csalódott voltam, azóta is töröm a fejem, hol rontottam el. A problémával talán nem vagyok egyedül. Sokan szeretnének fogyni, ám valamiért ez nem jön össze. Mi most ezért felkerestünk egy szakembert, hogy végre képbe kerüljünk arról, mitől lehet sikeres egy fogyókúra, és mitől nem.

Ha szakemberként meghallod ezt a szót: fogyókúra, melyik általános tévhit jut az eszedbe elsőre?

Dávid Brigitta dietetikus: Az, hogy rossz a szóhasználat. Nincs olyan, hogy diéta, vagy fogyókúra, ez egy téves hozzáállás a legtöbb ember részéről. A fogyókúrán ugyanis a legtöbb ember a koplalást érti. De mi is történik ilyenkor? Először fehérjét veszítünk, vagyis csökkenni fog az izomtömegünk. Ezzel egy időben sok víz is távozhat, ami a mérlegen kedvező eredményt mutathat. Valójában a zsírszövet mennyisége csak csekély mértékben csökken a szokásos pár hét koplalás alatt. Egyik sem tesz jót a szervezetünknek, az alakformálásra vonatkozó céljainknak. A fogyókúra természetellenes, ezért nem lehet betartani. Bármennyire is nehéz, hosszú távra kell tervezni, meg kell változtatni az étrendet, és ezekhez a változásokhoz hozzá kell lassan szoktatni a szervezetünket. Így lesz megelőzhető, hogy a leadott kilók visszakússzanak, és így leszünk hosszú távon egészségesek is.

Mi lehet annak az oka, ha valaki betartja ezt, de mégsem mutat kevesebbet a mérleg?

Elképzelhető, hogy valamilyen egészségügyi probléma állt a háttérben. Ezeket mindig érdemes az étrendváltás előtt kizárni. Amennyiben ugyanis például inzulinrezisztencáról van szó, vagy az ennél sokkal alattomosabb pajzsmirigybetegségről, hiába az életmódváltás, először a betegségeket kell meggyógyítani. Fontos, hogy alapvetően ne a mérlegtől várd a csodát. Szerintem fontosabb, hogy hogyan érzed magad a kedvenc ruháidban, hogy hogyan változnak a rajtad lévő zsírszövetek, az izmod.

Mondasz egy-két példát arra, mit mire érdemes lecserélni az egészséges étrendben?

A finomított fehérlisztet, fehérrizst, burgonyát zabra, alternatív gabonákra: hajdinára, amarántra, kölesre, barnarizsre. Ezek mind lassan szívódnak fel. A tízóraira, uzsonnára elfogyasztott ételeket friss zöldségre, vagy gyümölcsre. Általában igaz, hogy érdemes sok zöldséget enni. Akár még feltétként is, egy főzelék mellé. A omega 3 zsírsavak pótlására kiváló alapanyag a lenmagolaj. Egészséges fehérjének számítanak az olajos magvak, a babfélék, a szója, a tojás, a csirke és a hal.fogyókúra diéta egészséges étrend

Mi az, amire nem gondolnánk magunktól, de aminek a túlzott fogyasztása hosszú távon sok problémát okozhat?

A legújabb kutatások szerint ez egyértelműen a tej, illetve a tejtermékek. Tapasztalataim szerint a lakosság 80%-a valamilyen mértékben  laktóz intoleranciában szenved. A mai ismereteink szerint felnőttkorban naponta legfeljebb két dl tejet érdemes fogyasztani, vagy két vékony szelet sajtot. Való igaz, hogy a kalcium fontos a csontanyagcserében, de a Harvard-kutatás ajánlásai szerint nem a tejtermékek jelentik a legjobb választást. A tej sok éven át központi szerepet töltött be az étrendben, mint egyedüli kalcium és D-vitaminforrás. A szükséglethez képest azonban csekély mennyiségű D-vitamin van benne, ráadásul jóval egészségesebb kalciummal dús alapanyagok vannak körülöttünk, például a káposztafélék, a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli, az amaránt, a szezámmag, illetve a dúsított növényi tejek.

Mik azok az étrendkiegészítők, vitaminok, amiket az egészséges étrendtől függetlenül nem árt fogyasztani?

Évek óta egyetért konszenzus van a különböző szakterületek között abban, hogy D vitamint - különösen a téli időszakban - mindenképp érdemes mesterséges formában fogyasztani. Ez ugyanis a kálcium felszívódásától kezdve a túlsúlyig mindenre jó hatással van. 

Mi a helyes hozzáállás a szénhidrátokhoz?

A hagyományos táplálkozás során megszoktuk, hogy gyors energiaforrásként elsősorban finomított szénhidrátokból készült ételeket fogyasszunk, és kerüljük a zsírokat. Pedig növényi zsíroka szükségünk van, ezek ráadásul sokkal egészségesebb forrást jelentenek, mind a finomított szénhidrátokkal, mind pedig az állati zsírokkal szemben. 

Egyre többen mennek el testösszetétel-mérésre, viszonyításként, kiindulási pontként az életmódváltás elején. Van ennek értelme?

Határozottan. Az úgynevezett Bioelektromos Impedancia Analízis pontosan megmutatja, hogy a test hány százaléka zsír, hány százaléka izom, mennyi a csontok tömege és mennyire hidratált az illető. Itt nagy meglepetések derülhetnek ki. Előfordulhat például, hogy egy látszólag vékony embernek a zsírtömegét csökkentenie, az izomtömegét pedig növelnie kell. Fontosak ezek a viszonyítások.

Beszéltünk már a zöldségek jelentőségéről az étrendben. Van kedvenc recepted?

Van egy slágerreceptem, aminek a fő összetevőit az édesburgonya, a cukkini és a tojás adja. Ez egy pite, ami könnyen elkészíthető, nagyon ízletes és laktató, ellenben a kalóriatartalma egyáltalán nem túl magas. Valójában ez egy teljesen glutén,- búza,- tej mentes étel, ami az alacsony glikémáis indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott.

(Ha érdekel, hogy a szakember hogyan készít glutén,- gabona,- tejmentes, és alacsony glikémiás indexű (lassan felszívódó) szénhidrátot tartalmazó finomságokat, illetve hogyan készíti el kedvenc receptjét, gyere el a Makifood őszi kurzusára október 19-én!)

Magyarország lakosságának 95%-a D-vitamin hiányban szenved. Ha azt gondolnánk, hogy délebbre például Spanyolországban jobb a helyzet akkor tévedünk. A spanyol lakosság majdnem 50%-a D-vitamin hiányos. Az életmódunk a négy fal közé szorít minket.

A D- vitamin jelentősége és a hiányállapotban fellépő néhány betegség:

- Bőrbetegség kialakulása

- Csontvesztés kialakulása

- Csonttörések kockázatát fokozó elesések számának növekedése

- Autoimmun betegségek kialakulása

- Szívelégtelenségben a D-vitamin- hiány közvetlenül hozzá- járul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához

- Érelmeszesedés kockázatának növekedése

- Egyes hematológiai daganatos megbetegedések kialakulásának fokozott kockázata

- A D-vitamin sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén tumorellenes hatású

- Az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, ezért a csecsemők D-vitaminpótlása elengedhetetlenül fontos

- A menopauzát követően a D-vitamin megfelelő pótlása mind a csontok egészsége, mind az emlő tumor kockázatának csökkentése szempontjából kiemelt jelentőségű.

A tücskök a jövő egyik legfontosabb fehérjeforrásai - és alapanyagai- lehetnek, egyre népszerűbb a tücsökből készült liszt. De miért érdemes megbarátkozni a hatlábúakból készült fogásokkal?

A rovarok fogyasztása bevett dolog

A rovarevés természetesen egyáltalán nem újdonság. Körülbelül 2000 olyan rovart ismerünk, ami táplálkozástudományi szempontból hasznos. A világ 80 százaléka fogyaszt rovarokat több ezer éve, és míg például Thaiföldön természetes, hogy a köret ízeltlábú is lehet, Európa és az Egyesült Államok ódzkodik attól, hogy ezek a fehérjeforrások is bekerüljenek az étrendbe.

A tücsök gazdag fehérje- és vitaminforrás

Forrás: foodnavigator-usa.com

Rengeteg fogyasztható zöldség és gyümölcs kerül a szemétbe csak azért, mert nem elég szabályos, vagy nem elég szép. Egy 2014-ben indult mozgalomnak köszönhetően ma már egyre többen kampányolnak a szépséghibás hozzávalókért, többek között Jamie Oliver is küzd a ronda zöldségekért.

Míg a kertekben egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a kétlábú répák és a különféle "szabálytalan" alakú zöldségek és gyümölcsök, az üzletekben aligha találkozunk ilyen áruval. A szupermarketek sajnos nem veszik át a nem szabályos külsővel rendelkező terményeket, így ezek nagy része a szemétben végzi.

Forrás: Flickr.com - Prizmatic

Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a tökéletes étrendben, elmesélte, miért ajánlja a flexitáriánus étkezést, miért imádja a magyar piacokat és azt is, hogy mi kell a jó ételekhez. Interjú, 2. rész.

Mit jelent a flexitáriánus étrend?

Maki Stevenson: Ez főleg vegetáriánus étrend, ami ugyan tartalmaz húst is néha, de nincs szigorú megkötés a hús fajtájára vonatkozóan. Könnyen fenntartható, mert nincsenek szigorú szabályok azzal kapcsolatban, hány százalékban kell húst enni.

Te is így étkezel?

Igen, de én ezt lazán kezelem. Lehet egy étkezésen belül is variálni az alapanyagokat. A mai ebéd például zöldségekből és gabonából állt, az állati fehérjét egy tojás, a rizsben levő apró haldarabok, a halleves és a tekercsben található nagyon kevés sertéshús jelentette. Ez abszolút megfelel a flexitáriánus étrendnek. Máskor reggelire és ebédre vegetáriánus ételeket készítek, vacsorára pedig halat. Az is előfordul, hogy hétfőtől péntekig vegetáriánus ételeket eszünk, a hétvégén pedig jöhet a hús. De ez mindig változik.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog