Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

2 finom téli bébiétel

A közhiedelem szerint télen nehéz vitamindús ételeket enni. "A kisbabák hozzátáplálásának szigorú szabályait követve pedig még nagyobb kihívásnak tűnik, hogy tartalmas, egészséges és finom ételeket készítsünk" - írja a Bébispenót blog szerzője. "Feltéve, hogy szeretnénk egy kicsit kreatívabbak lenni, és nem csak az egyszerű almapürében vagy villával összetört burgonya-sárgarépa kombinációban gondolkozunk.

Szerencsére azonban a magyar piacokon rengeteg olyan zöldség kapható télen is, amelyeket kellő nyitottsággal variálva érdekes ízkombinációkat kaphatunk. Hosszan tart pl. a sütőtökszezon, és mivel ez a zöldség amúgy is a babák nagy kedvence, érdemes vele gyakran kísérletezgetni. A répák és egyéb gyökérzöldségek, a hüvelyesek, és sok zöld leveles ebben az időszakban is elérhető, és akkor az almáról még nem is beszéltünk.

A legjobb, ha a bébiételekhez minden hozzávalóból bio minőségűt használunk, de legalább a földben érő zöldségekből és a citrusokból, déli gyümölcsökből vegyünk biót, hogy a babák ne műtrágyázott, növényvédő szerekkel kezelt ételeket kapjanak."

Rozmaringos sütőtökpüré
bébiétel tél bébispenót recept csicseriborsó sütőtök püré főzelék

Mángold: A csodazöldség

"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert úgy hasznosulna legjobban, de megfőzve is kiváló" - írja Vivienne Agrillo, gasztrobloggerünk. "K,A,C,E,B1,B2,B3,B5,B6 vitamint, magnéziumot,mangánt,káliumot,vasat tartalmaz. Kiváló forrása a réznek és a kálciumnak, a foszfornak  és a cinknek. Egyszóval egy szuper zöldség, amit nem kellene elhanyagolnunk. A gyerekeimmel együtt nagyon szeretjük a csicseriborsót is, ami szintén kiváló tulajdonságokkal bír. Van benne B1,B6 és E vitamin, valamint vas, magnézium, cink, és magas a folsavtartalma is. E két zöldség kombinációjából született ez a krémleves, ami jól eshet a tél közeledtével. Átmelegít, ráadásul igen hamar elkészül."

Mángoldos sütőtök-krémleves csicseriborsóval

Hozzávalók:

- 1 kisebb sütőtök

- egy csokor színes mángold

- fél póréhagyma

- 1/4 kg csicseriborsó

- kókuszolaj

- 2 ek. szezámmag

- 1 csokor petrezselyem

- szezámmagolaj

- só

Elkészítés:

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom. Másnap leszűröm, átmosom és vízben megfőzöm körülbelül 1 óra alatt. (Érdemes főzéskor hozzáadni kombu alga darabokat, hogy növeljük az asványi anyag tartalmat.)

Közben a megmosott mángoldot forrásban lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, de a vízet félreteszem.

Egy evőkanál kókuszolajon megpirítom a felaprított pórét, majd hozzáteszem a felkockázott sütötököt és a felvágott főtt mángoldot.

Pirítok rajta egyet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. (Én ehhez a mángold fözővizét használom.)

Körülbelül 30 percig fözöm, majd botmixerrel ledarálom.

Egy darálógépbe teszem a szezámmagot, a sót, a petrezselymet, és ledarálom. (Én erre a célra elektromos kávédarálót használok.) Ebből egy zöld gomasio (szezámsó) lesz, amivel később bármilyen ételt lehet ízesiteni. 

Egy serpenyőben, kókuszolajon megpirítom a főtt csicseriborsót, majd megforgatom a szezámsóban.

Egy mély tányérba szedem a krémlevest, a közepére kanalazom a csicseriborsót, bőven meglocsolom szezámolajjal. Nagyon laktató.

Ez egy tökéletes, szezonális őszi köret, amelyben két olyan hozzávaló találkozik a tányéron, amelyekről elsőre azt gondolnánk, soha nem fognak közelebbi kapcsolatba kerülni egymással. A savanyú káposzta és a birsalma duója elképesztően jól illik vadhúsokhoz, házi kolbászokhoz és sültekhez is. Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapító-séfjének receptjét könnyű elkészíteni, és 100 százalékosan az őszről szól.

Savanyú káposzta birsalmával

Hozzávalók: (köretként 6-8 főre)

Fotó: Edward Kimbler /Flickr.com

A fondü és a sütőtök találkozása

A sötét és hűvös őszi estéken az egyik legjobb program egy beszélgetős, falatozós összejövetel. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola vezetője egy olyan fogást ajánl, ami szezonális hozzávalókból készül, felmelegít, ráadásul nem kell miatta órákat tölteni a konyhában.

Maki azt tanácsolja, hogy a lehető legjobb minőségű sajtot vegyük meg az ételhez, hiszen nem kell sok a sajtból. Ez az étel a dekadenciáról szól, ezúttal ne a kalóriákat számoljuk, hanem élvezzük az ízeket!

Sült tök sajttal

Fotó: Sarah Sammis/Flickr.com

Hozzávalók:
(Köretként 6 főre, főételként 4 főre)

- 1 db közepes méretű sütőtök (gömbölyű, kevés levet tartalmazó fajta, pl. Hokkaido tök - a pézsmatök pl. nem jó ehhez a recepthez)
- 2 dl főzőtejszín (12 %-os)
- 130 g sajt (bármilyen, ami könnyen olvad - Gruyere, Ementali és parmezán, lereszelve.)
- egy vagy két teáskanál vaj
- tengeri só (nem kell sok, a sajt is sós)
- frissen őrölt bors
- friss szerecsendió

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.

Vágjuk le  tök tetejét, kb. kétujjnyival a szár alatt. Ne dobjuk ki a tetejét!

Kanalazzuk ki a magokat és a puha belső részeket. (A magokat mossuk meg és tegyük el, hogy később megpirítsuk).

Öntsük az összetevőket a tök belsejébe.

Tegyük a tököt egy öntöttvas edénybe, helyezzük vissza a tök tetejét, és süssük 40 percig. A sütési idő függ a tök méretétől, és akkor van készen, amikor a tök és a sajt kezd megbarnulni. 

Egy nagyobb kanállal merjük ki  tölteléket, amíg a sajt meleg.

Cannelloni túróval, padlizsánnal

Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi fel benne: padlizsán, spenót, túró. Selectfood receptje.

Padlizsános-spenótos-túrós cannelloni

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog