Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Paella, "ázsiai" módra

Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni!

A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő méretválasztékban gyártanak 2, 4, 6, vagy akár 100 személyes adagokhoz. Az egyik leghíresebb spanyol étel a hozzávalókat tekintve nem volt mindig olyan ínycsiklandó, mint ma: eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, mások szerint sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös fogás volt.

Ma olyan alapanyagokból készül, mint a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor, írja a Wikipedia. Régiónként változik a recept, Maki pedig egy elkészítette az ázsiai változatot is!

Ázsiai paella kókusztejjel

recept paella rizs ázsiai kókusztej egytálétel királyrák kagyló tenger gyümölcsei scampi

forrás: Flickr.com - Matt Westgate

A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Így hívják a timbale készítéséhez használt kapcsos formát, és magát a fogást is. Rétegezett ételről van szó, ami rengeteg variációban készülhet: van húsos és zöldséges is belőle.

Ez a változat igazi nyári fogás a padlizsánnal, cukkinivel, paradicsommal. Igazm a sütőt be kell kapcsolni hozzá - addig érdemes elkészíteni, amíg egy kicsit szünetet tart a nyár. Utána már úgyis újabb és újabb változatokat fogtok alkotni, annyira megkedvelitek!

timbale cukkini padlizsán paradicsom rakott étel vegetáriánus húsmentes hétfő recept egytálétel

Hozzávalók:

2-3 darab cukkini, vékonyra szelve
2 darab padlizsán, vékonyra szelve
2-3 paradicsom, vékonyra szelve
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 teáskanál friss kakukkfű
3 evőkanál reszelt ementáli sajt
extra szűz olívaolaj
só, bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Melegítsünk fel egy grillserpenyőt.

Egy kis lapos tányérba öntsünk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a cukkini- és padlizsánszeleteket forgassuk meg az olajban, majd grillezzük meg mindkét oldalukat.

A megsült zöldségszeleteket kezdjük el egy 20 cm átmérőjű sütőtálba egymásra tenni: cukkini, padlizsán, majd erre jönnek a paradicsomszeletek és ugyanez ismétlődve. A tetejét paradicsomokkal zárjuk, szórjuk meg petrezselyemmel, kakukkfűvel, zsemlemorzsával és az ementáli sajttal.

Süssük körülbelül 40 percig, amíg a teteje megpirul, a sajt pedig megolvad. Vegyük ki a formából, és éles késsel vágjunk szeleteket belőle. Melegen tálaljuk.

Epres "sajttorta" sütés nélkül

Még mindig eper - használjuk ki azt a kevés időt, amíg kapható! Egy olyan desszert következik, amihez be sem kell kapcsolni a sütőt, egészséges, és az elkészítésénél be lehet fogni a kicsiket is - így tette a recept tulajdonosa, a Zizikalandjai blog szerzője is.

"Villámgyorsan elkészül. Mindent bedobálunk a késes robotgépbe, aztán belenyomkodjuk/beleöntjük a "tésztát", "krémet" a kapcsos formába, irány a mélyhűtő és már készen is van. Mi pénteken csináltuk meg a tortát, vasárnap indulás előtt vettük ki a mélyhűtőből. Kb. egy óra kellett, amíg szeletelhető állapotra olvadt. Lime-mal, vaníliával fűszereztük, zöld kivivel díszítettük, mert ez jól passzol a rózsaszín krémhez. Igazi rózsaszín csajos torta. Persze az íze a fiúkat is lenyűgözte!"

eper desszert recept kivi nyers vegán vegetáriánus torta zizikalandjai kesudió lime

Ütős páros: rebarbara eperrel

Nem kerül túl gyakran az asztalunkra, nem is édes - mégis érdemes közelebbről is megismerkedni a rebarbarával. Ha önmagában nem is, más ízek kiegészítőjeként izgalmas ételeket készíthetünk belőe. A rebarbara például igen jól illik az eperhez - érdemes kiélvezni a duójukat, amíg lehet. Egy különleges fűszeres chutney receptje következik Sárdi Danitól, a Makifood Főzőiskola tanárától, aki egyben a piacozás és a befőzés nagymestere is.

Egy zöldség, ami desszertekbe kerül

A rebarbara a sóskafélék rokona, őshazája Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke. A rebarbara egyes fajainak gyökerét már régóta használják Európában is, gyógynövényként, zöldségként a 18. században kezdték el termeszteni. Ekkor már ismert volt ugyanis a répacukor, ami nélkül a rebarbara nem volt olyan népszerű.

rebarbara eper nyár június chutney sárdi dani recept csatni

Forrás: Flickr. com - Whitney

Az eper egy olyan gyümölcs, aminek már a látványa is desszertek készítésére ösztönzi az embert. Az epres sütikkel pedig a legtöbbször együtt jár a cukorfogyasztás, amit több okból is érdemes visszavenni. Ez a dzsem cukormentes, mégis annyira finom, hogy nem is fog hiányozni belőle az édes íz.

"Ez az eperdzsem nem is áll el sokáig, mert nincsen benne cukor, ami tartósítaná. Helyette viszont van benne chia mag" - írja a Zizi kalandjai blog szerzője. "Köztudott, hogy zselésítő funkciót is produkál ez az apró magocska. Én többnyire tojás helyettesítésére használom (ugyanúgy, mint a lenmagot) vegán süteményekben, ételekben, de már pudingot is készítettem belőle.

eper tavasz dzsem chia mag eperdzsem cukormentes recept zizi kalandjai lekvár

Ez egy kicsi mennyiség, összesen kb. 250-300 ml dzsem lesz belőle, de az eperszezon tart még egy darabig, szóval, ha ízlik, készíthetünk belőle újabb adagot… akár duplázva a mennyiségeket. Próbáljátok ki, mert finom és gyorsan készen van!"

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog