Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Citrusos-szardellás spagetti

Egy hűvös februári napot is fel lehet dobni: például egy nyarat idéző mediterrán étellel. Rakottkert receptje azért nagyon izgalmas, mert az "ötödik ízt", az umamit tartalmazó szardellával készül. És nagyon könnyen elkészíthető.

De mi is az az umami? A négy alap íz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett van egy ötödik, amit többek között a szardella kóstolásakor lehet érezni. Valójában egy aminosav (L-glutamát), amelyet nem önmagában érzünk, hanem más ízmolekulákkal együtt fokozza az ízek intenzitását. Tartalmazza a paradicsom, a parmezán, a szójaszósz és az anyatej is.

A szardella pedig az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A heringfélék családjába tartozó, 2-40 cm hosszúságú halak a langyos tengerekben élnek, és "fűszerként" is funkcionálnak. Friss szardellát itthon egyelőre nagyon nehéz találni, meg kell elégednünk az olajban eltett szardellaszeletekkel. Így is nagyon ízletes és különleges ételek készülhetnek - mint például ez a narancshéjat is tartalmazó tészta. (Fontos, hogy olyan narancsot vegyünk, aminek a héját nem kezelték vegyszerekkel.)



Citrusos-szardellás tészta

Hozzávalók:
400 g spagetti, vagy bavette
8-10 olajban eltett szardellafilé
1 csokor újhagyma
2 bio citrom, vagy 2 narancs reszelt héja
1 citrom, vagy narancs leve
1 dl extraszűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

Az újhagymát a zöld részével együtt vágjuk karikákra.

A tésztát tegyük lobogva forró, sós vízbe.

Egy nagy serpenyőben, amibe majd a tészta is belefér, melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a szardella filéket, keverjük el, amíg szétoszlanak. Adjuk hozzá az újhagyma karikákat.

Amikor a tészta harapható puhaságúra főtt, szűrjük le, de egy pohárnyi főzővizet őrizzünk meg. A lecsöpögtetett tésztát tegyük a szardellás-újhagymás olajra, adjuk hozzá a félretett főzővizet és a citrom-, vagy narancslevet. Keverjük jól össze, ha szükséges, sózzuk. 

Egy perc főzés után zárjuk el alatta a gázt, locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Szórjuk meg a reszelt citrom-, vagy narancshéjjal.  Azonnal fogyasztjuk.

Tálaláskor frissen őrölt borssal fűszerezzük.

"Az egyszerű, kevés hozzávalót tartalmazó, gyorsan elkészíthető olaszos tésztaételek minden évszakban nagy segítséget jelentenek a sietős hétköznapi ebédek, vagy vacsorák tervezésekor. Az alábbi recept egy kicsit eltér a szokásos paradicsomos változatoktól, ellenben jól illeszkedik a téli zöldség-kínálathoz, ráadásul a bab miatt kicsit tartalmasabb is - írja a Rakottkert szerzője.

A babos tészta egyébként nem idegen a hazai hagyományoktól, sőt, találkozhatunk vele a sváb és a tradicionális cigány konyhában is.

Az olasz tésztafőzés sikerének egyik trükkje a főzőlé hozzáadása a már leszűrt, mártáshoz kevert tésztához. A roppanósra főzött tészta ennek az ízes lének egy részét még magába szívja, ettől lesz igazán finom és szaftos a végeredmény."


Babos – édesköményes orecchiette

Hozzávalók:

400 g orecchiette, vagy farfalle
1 doboz konzerv fehérbab (400 g)
1 kisebb édeskömény
1 kis fej hagyma
1 db zellerszár
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
30 g frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát, a zellerszárat és az édesköményt vágjuk azonos méretű kockákra. Tegyük nagy serpenyőbe, vagy lábasba az olívaolajjal együtt. Közepes tűzön pároljuk puhára, közben sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a lecsöpögtetett, átöblített babot.

A tésztát lobogva forró, sós vízben harapható puhaságúra főzzük. Leszűrjük, egy pohárnyi főzővizet a babos mártáshoz adunk. A jól lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük, elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a parmezán felét, ha szükséges sózzuk.

Azonnal tálaljuk. A tányérokon megszórjuk frissen őrölt borssal és a maradék parmezánnal.

(Ha szereted az olasz konyhát, ezt a bejegyzésünket mindenképp olvasd el!)

Olasz vegán ebéd tíz perc alatt

Zöld múzsa receptjével több olvasónknak is szeretnénk a kedvébe járni. Annak is, aki húsevő, de szereti a kölest és a paradicsomot, annak is, aki vegán és annak is, aki most épp az alacsony kalóriájú ételeket keresi...

"Szoktam engedni a csábításnak, de biztos, ami biztos Jamie Oliver után szabadon lassan kezdem kidolgozni a tízperces ebédeket. A helyzet ugyanis szerencsés a vega/vegán vonalon (kell ezek helyett egy új szó, nincs mese!), a zöldségféle nem csak főve, félig főve is kiváló, sőt mi több, jobb! És ott van még az az opció, hogy nem is kell mindent megfőzni. Rég gyakorlom azt a módszert, hogy az ételben lévő hozzávalók közül kiválasztok egyet-kettőt...fantázia dolga.

Ezeket amíg a főtt étel készül, félreteszem nyersen, vagy jellegéből fakadóan blansírozom/párolom. Ha fondorlatos módon lecsaljuk az előkészítési időt (azért ez a vegán konyhában sokszor órákban mérhető, ha csak az áztatásokra gondolok), mint ahogy a fent említett tévés szakács sem mosott meg műsorában egyetlen alanyt sem :-), akkor szerintem indulhat a műsor.

A tíz percnél idő igényesebb részeket majd kivágjuk belőle. Komolyra fordítva a szót, ez az olasz paradicsomos kölesgombóc a köles főzési idejét leszámolva (bár az sem sokkal több, mint tíz perc), tényleg nem tartott tovább. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy az otthona a munkahelye, holnap ne tétovázzon, a recept arra vár, hogy másoknál is a tányéron végezze."

Zsályás paradicsomos kölesgombóc

A paradicsom a nyár esszenciája. Ilyenkor nyár végén, ősz elején pedig eljön az ideje, hogy ezeket az esszenciákat valahogyan megőrizzük télre is. Befőzős cikksorozatunkban már sok hasznos és finom tippet kaptatok tőlünk. Most a tartósításnak egy különleges és esszenciális formájához, az aszaláshoz kaptok szerzőnktől, Bede Annától (vegasztrománia) tippeket és egy napfényízű receptet.

Szezonális sorozatunkban most egy kicsit szőrös, kicsit szúrós, kicsit mostoha sorsú gyümölcsöt szeretnénk újra az érdeklődés központjába helyezni. Az egrest a vele egy időben érő sok, népszerű pirosbogyós társa mellett, szinte észre sem vesszük a piacon. Általában ötlettelenül állunk előtte, pedig jópár alapanyaggal tud nagyon szépen együttműködni a tányéron (pl.: egres-rebarbara, egres-bodza). Az IKEA lekvárjai között talán már próbáltuk, egresszósz formájában pedig gyerekkéntnem igazán rajongtunk érte. Ezzel a desszerttel viszont garantáltan belopja magát a szívünkbe a piszke!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog