Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Így kerül a lecsó a padlizsánba

Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.

Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel.

Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.

A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.

Leves a bulik másnapjára

A hideg, savanykás levesek néha életet mentenek. Zöld múzsa avokádós-uborkás-cukkinis levesét természetesen nem csak bulik után ajánljuk, hanem minden olyan meleg napra, amikor gyorsan szeretnénk valami hűsítő finomságot enni.

"Az ételbe szánt alapanyagokat két felé veszem" - írja a Zöld múzsa blog szerzője, Ludvig Nicolette. "Az egyikbe kerül a zsiradék (olívaolaj, kókuszzsír, vaj, plusz a fűszerek), a másikba pedig azok a zöldségösszetevők, amik nem feltétlen igényelnek hőkezelést. A kész étel  nem sorolható szigorúan véve a nyers ételek közé (de minek is akarnánk bárhová sorolni), mégis ízeiben közelebb áll főtt társaihoz. Ez a hűsítő, krémes nyári leves így készült, próbáljátok ki!"

Avokádós uborka-cukkini leves kaporral vagy anélkül

 

Hozzávalók 4 főre:
- 1 db érett avokádó (meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk a húsát)
- 2 db (kb. 10 cm-es) uborka
- 1 db kicsi cukkini
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 kisebb fej főzőhagyma, kis kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, citrombors
- pár csepp paprikamag ét-és salátaolaj (lehet a csípős változat is)
- higításhoz növényi tej
- tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag
- csilipaprika-őrlemény (ha csípőset szeretnénk)

Elkészítése:

1) Egy kisebb lábasban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült megvárom, hogy picit visszahűljön.

2) Közben a többi alaanyagot - uborka, cukkini, avokádó - hámozom/aprítom és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm.

3) Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, míg a kívánt állagot el nem érem. Az avokádó selymesen lágy, krémes konzisztenciát fog adni a levesnek.

4) A végén öntöm hozzá a citrom levét és ízlés szerint sózom, borsozom. Csilipaprika-őrlemény is kerülhet bele, de nálam most a SOLIO paprikamag salátaolaj nagy kedvenc, ezért pár cseppet abból adtam a leveshez, annak is a csípős változatából.

5) Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére. Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek és van a levesnek  ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni. Ugyanezt persze pár szem jégkocka is elvégezheti.

Mediterrán vacsora

Egy mediterrám recepttel folytatjuk a virtuális gasztronómiai utazást. Selectfood receptje következik:

"Egy egyszerű és egészséges receptet hoztam mára. A tonhalnyársakkal alig van munka, viszont nagyon ízletesek, a gnocchik formázása tart talán a legtovább, de azért az sem túl megerőltető.

Én a nem túl szokványos pézsmatököt, más néven pitetököt próbáltam ki ehhez a recepthez, ami tökéletes választásnak bizonyult, ugyanis ez a sütőtökfajta jóval tömörebb, nehezebb és szárazabb a hokkaido vagy a sonkatöknél. Sütőben sütve abszolút nem ereszt maga alá levet, serpenyőben pedig kell alá önteni egy kis vizet, mert anélkül könnyen megég. Nem mállik szét, állaga a burgonyáéhoz hasonló marad. Érdemes felkutatni belőle, mert többek között süteményekben is remekül alkalmazható."

A gnocchi elkészítésének több variácója van. Van, ahol tojás is kerül a tésztába, és van, ahol ez kimarad.

Kapribogyós tonhal nyárson, szarvasgombás olívaolajjal locsolt sütőtökös gnocchival

Nyársaljunk csirkét!

Megint egy olyan étel következik, amit nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha a pácot előre elkészítjük. Ha szeretnénk egy kis színt vinni a hétköznap esti csirkevacsorákba, jó megoldás lehet bambusznyárson sütött gyömbéres csirkefalatokat készíteni színes, fűszeres sült zöldségek társaságában.

A téli grillezés szépségeiről korábban már írtunk, így most csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a bambusznyársakat áztassuk a sütés előtt vízbe. Így a nyáraks nem égnek meg sütés közben és a sült hús is könnyebben leválik róluk. A receptet Nóri mindenmentes konyhájából kaptuk.

Utolsó hajrában vagyunk a nyári befőzést illetően. Bár az idő már már kifejezetten őszibe fordult, ilyenkor, szeptember elején jön el az ideje a zakuszka (és minden pirospaprikás, kápiás, padlizsános étel) befőzésének. Szerzőnk most egy hagyományos, erdélyi családi receptet oszt meg veletek.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog