Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Így készíts zöldségalaplevet!

Sokszor olvassuk egy-egy receptben, hogy "és öntsük fel zöldségalaplével" vagy "vegyünk elő egy liter zöldségalaplevet". A Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője kitalálta, hogy az ő hűtőjében márpedig mindig lesz ilyen. "Ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy vajon csak az én hűtőmben nem lapul tartalékban néhány liter zöldség alaplé? Különben is, hogyan készül az?

Igaz, ami igaz, egy fárasztó nap végén sokszor jólesne egy tálka forró leves. Semmi extra, csak tápláló, ízletes lé. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, hiszen úgy hallottam, New Yorkban nyílt egy étterem, ahol elviteles papírpoharakban kínálnak alapleveket, és a városlakók imádják.

Forrás: http://tva.canoe.ca

Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezeket, tanuld meg a trükköket Maki Stevensontól, a Makifood főzőiskola séfjétől az Ázsiai tésztagyár kurzuson!

Nézzük, mi lesz a menü:

A kalguksu egy koreai csirkés tésztaleves, amihez mi készítjük el az udon tésztát, majd csirkeraguval és a shoyu szójaszósszal fogyasztjuk.

A serpenyőben készült bifun (rizstészta) a dim sum menük alapvető étele. Ahány ház, annyiféle bifunrecept. A kurzuson Maki megmutatja a saját verzióját, ami disznóhússal, rákkal, illatos szárított shiitake gombával és pirított szezámolajjal készül. Már az illata varázslatos!

forrás: Flickr - Daniel Go

forrás: Flickr.com - Daniel Go

Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs kedve hozzájuk. Pocsékolás helyett ajánld fel, vagy hasznosítsd újra a menthető hozzávalókat! Egy kis inspiráció következik:

Rakott krumpli tojással, sajttal (Colors in the kitchen)


Húsvéti lakoma bűntudat nélkül

Bár elmarad a karácsonytól, húsvétkor is nagy a kísértés, hogy a kelleténél több kalóriát fogyasszunk el. A családi összejöveteleken, a közös nagy reggelik és ebédek alkalmával nehéz nemet mondani. A megoldás: egy olyan menü, amit lelkiismeret-furdalás nélkül végig lehet enni. Desszerttel együtt.

A legközelebbi kurzusunkon, amelyet Rezi György tart, el is lehet sajátítani azokat a trükköket, amelyeknek köszönhetően egészséges, mégis elképesztően finom fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra.

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal – ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is. Az eredeti változatokban helyspecifikus chilipaprikát használnak hozzá, ebben a receptben az itthon könnyen beszerezhető cayenne-bors biztosítja a csípősséget. Rakottkert receptje.
Mexikói tortillaleves
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 1 csirkemell
- 6-8 db kukorica-tortilla
- 6 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- fél teáskanál cayenne bors
- 1 doboz darabolt, hámozott konzerv paradicsom
- 1 és fél liter csirke alaplé
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 puha, érett avokádó
- friss korianderlevél és/vagy újhagyma
- 1 lime, vagy citrom
- 10 dkg zsíros sajt (eidami, cheddar) reszelve

Elkészítés:
A csirkemellet két félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kis őrölt római köménnyel, megkenjük egy evőkanál olajjal. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 20 percig sütjük.
  
A tortillákat darabokra tépjük, vagy csíkokra vágjuk. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és két részletben aranybarnára pirítjuk benne a tortilla-darabokat. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük.
  
A visszamaradt olajra tesszük a kockákra vágott hagymát és alacsony lángon puhára pároljuk. 
  
Hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fűszereket. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet, 2-3 darabka pirított tortillát és a sót. Fedő nélkül, közepes lángon 30 percig főzzük.
Közben a csirkemellet villával darabokra szedjük. A megfőtt levesből kiszedjük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük.  Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a csirkemellet, még egy-két percig főzzük. Belekeverjük a megpucolt, kockákra vágott avokádót.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog