Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós levesek, a töltött káposzta, vagy a bejgli ízére, és jó megőrizni ezeket az emlékeket. Van, aki mindig ezekhez az ízekhez tér vissza az ünnepek idején, és van, aki szívesen kísérletezik és fedez fel újabb és újabb fogásokat.

Ez a gombás, konyakkal megbolondított gesztenyeleves ilyen, izgalmas indítás lehet egy karácsonyi vacsorához, de egy téli estén is nagyon jól fog esni. 

Ha karácsonyra tervezzük, érdemes tartani egy "főpróbát".

Kiadós előétel!

Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapító-séfjének receptje.

leves tél karácsony vegetáriánus vega gesztenye gomba pancetta gesztenyeleves tápláló leves makifood maki stevenson

Fotó: Flickr.com - Lollyknit

Gesztenyeleves narancsvirágkrémmel

Hozzávalók 10 főre:

2 evőkanál vaj
55 g pancetta, felszeletelve
1 fej lilahagyma
1/2 csésze felkockázott zeller
225 g csiperkegomba, felszeletelve
435 g nem édesített gesztenyepüré
4 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
1/4 csésze konyak
1 db babérlevél
1 ág zsálya
1 ág kakukkfű
3/4 csésze főzőtejszín (15%)
só és fehérbors
3-4 db sült gesztenye, durvára feldarabolva tálaláshoz (opcionális)

Hozzávalók a krémhez:

1 csésze tejszínhab
1/2 teáskanál vagy több narancsvirág víz

leves tél karácsony vegetáriánus vega gesztenye gomba pancetta gesztenyeleves tápláló leves makifood maki stevenson

Fotó: Flickr.com - Mr. and Mrs. Stickyfinger

Elkészítése:

Egy lábasban olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, adjuk hozzá a pancettát és főzzük közepes láng felett, amíg egy kicsit megbarnul.

Vegyük ki a pancettát a lábasból, de a belőle kisült zsírt hagyjuk benne. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és főzzük, amíg a zeller megpuhul, majd ezt is vegyük ki a lábasból a zsiradékot benne hagyva.

Tegyük vissza a pancettát, még egy 1 evőkanál vajat és főzzük puhára a gombát. Ekkor adjuk hozzá a zellert, egy kevés alaplevet és a konyakot. Főzzük addig, amíg az alkohol elfő. Adjuk hozzá a babérlevelet, a zsályát, a kakukkfüvet, a maradék alaplevet és gesztenypürét. Főzzük még kb 30 percig.

Vegyük ki a pancettát és a fűszereket, majd pürésítsük a levest, adjuk hozzá a főzőtejszínt adagokban, folyamatosan ellenőrizve a leves sűrűségét. Ízesítsük sóval, borssal.

Verjük fel habbá a tejszínt a narancsvirágvízzel. Tálaljuk a levest kis tálakban és tegyünk egy kanálnyi habot a tetejére, szórjuk meg sült gesztenyével.

Mángold: A csodazöldség

"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert úgy hasznosulna legjobban, de megfőzve is kiváló" - írja Vivienne Agrillo, gasztrobloggerünk. "K,A,C,E,B1,B2,B3,B5,B6 vitamint, magnéziumot,mangánt,káliumot,vasat tartalmaz. Kiváló forrása a réznek és a kálciumnak, a foszfornak  és a cinknek. Egyszóval egy szuper zöldség, amit nem kellene elhanyagolnunk. A gyerekeimmel együtt nagyon szeretjük a csicseriborsót is, ami szintén kiváló tulajdonságokkal bír. Van benne B1,B6 és E vitamin, valamint vas, magnézium, cink, és magas a folsavtartalma is. E két zöldség kombinációjából született ez a krémleves, ami jól eshet a tél közeledtével. Átmelegít, ráadásul igen hamar elkészül."

Mángoldos sütőtök-krémleves csicseriborsóval

Hozzávalók:

- 1 kisebb sütőtök

- egy csokor színes mángold

- fél póréhagyma

- 1/4 kg csicseriborsó

- kókuszolaj

- 2 ek. szezámmag

- 1 csokor petrezselyem

- szezámmagolaj

- só

Elkészítés:

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom. Másnap leszűröm, átmosom és vízben megfőzöm körülbelül 1 óra alatt. (Érdemes főzéskor hozzáadni kombu alga darabokat, hogy növeljük az asványi anyag tartalmat.)

Közben a megmosott mángoldot forrásban lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, de a vízet félreteszem.

Egy evőkanál kókuszolajon megpirítom a felaprított pórét, majd hozzáteszem a felkockázott sütötököt és a felvágott főtt mángoldot.

Pirítok rajta egyet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. (Én ehhez a mángold fözővizét használom.)

Körülbelül 30 percig fözöm, majd botmixerrel ledarálom.

Egy darálógépbe teszem a szezámmagot, a sót, a petrezselymet, és ledarálom. (Én erre a célra elektromos kávédarálót használok.) Ebből egy zöld gomasio (szezámsó) lesz, amivel később bármilyen ételt lehet ízesiteni. 

Egy serpenyőben, kókuszolajon megpirítom a főtt csicseriborsót, majd megforgatom a szezámsóban.

Egy mély tányérba szedem a krémlevest, a közepére kanalazom a csicseriborsót, bőven meglocsolom szezámolajjal. Nagyon laktató.

Kevés népszerűbb előétel van manapság, mint a padlizsánkrém. Többségünk ezen kívül nem is nagyon készít otthon sem mást padlizsánból - legfeljebb még gyorsan kisüti a többi grillzöldség mellé. A Húsmentes Hétfő jegyében most nézzünk meg három másik bombajó receptet! Mindhárom Gyömbér találmánya.

Padlizsánkrémleves

Egy pofonegyszerűen elkészíthető, telt, illatos krémleves, amit a ropogós pirított mandula tesz izgalmassá. Míg a padlizsán megsül, bőven van időnk elkészíteni akár a második fogást is az ebédhez.

Hozzávalók (6 személyre):
1,25 kg padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csokor friss kakukkfű
1,5 l zöldségalaplé
1,5 dl tejszín
extra szűz olívaolaj

Levesbetét:
6 ek mandula, durvára törve
2 ek extra szűz olívaolaj
2 ek frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat villával megszurkodjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 50-60 perc alatt vajpuhára sütjük. Akkor jó, ha kívül a héja már szinte égett. Miután eléggé kihűlt, hosszában félbevágjuk és egy evőkanál segítségével kikaparjuk a húsát.

Míg a padlizsán készül, kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát. Együtt is pirítjuk néhány percig, hozzáadjuk a padlizsánt és a kakukkfű ágakról lemorzsolt leveleket, felöntjük alaplével és sóval, borssal ízesítjük.

Felforraljuk a levest, majd lefedve főzzük további 20 percig. Botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn keresztül visszaöntjük, átpaszírozzuk egy tiszta fazékba. Újra felforraljuk és némi tejszínnel beállítjuk a kívánt sűrűséget.

A mandulát (használhatunk diót, kesudiót, mogyorót, stb.) száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, vigyázzunk, ne égessük meg. Az olívaolajat és a citromlevet kikeverjük, majd a pirított mandulával megszórt levesekre locsoljuk.

Leves a bulik másnapjára

A hideg, savanykás levesek néha életet mentenek. Zöld múzsa avokádós-uborkás-cukkinis levesét természetesen nem csak bulik után ajánljuk, hanem minden olyan meleg napra, amikor gyorsan szeretnénk valami hűsítő finomságot enni.

"Az ételbe szánt alapanyagokat két felé veszem" - írja a Zöld múzsa blog szerzője, Ludvig Nicolette. "Az egyikbe kerül a zsiradék (olívaolaj, kókuszzsír, vaj, plusz a fűszerek), a másikba pedig azok a zöldségösszetevők, amik nem feltétlen igényelnek hőkezelést. A kész étel  nem sorolható szigorúan véve a nyers ételek közé (de minek is akarnánk bárhová sorolni), mégis ízeiben közelebb áll főtt társaihoz. Ez a hűsítő, krémes nyári leves így készült, próbáljátok ki!"

Avokádós uborka-cukkini leves kaporral vagy anélkül

 

Hozzávalók 4 főre:
- 1 db érett avokádó (meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk a húsát)
- 2 db (kb. 10 cm-es) uborka
- 1 db kicsi cukkini
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 kisebb fej főzőhagyma, kis kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, citrombors
- pár csepp paprikamag ét-és salátaolaj (lehet a csípős változat is)
- higításhoz növényi tej
- tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag
- csilipaprika-őrlemény (ha csípőset szeretnénk)

Elkészítése:

1) Egy kisebb lábasban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült megvárom, hogy picit visszahűljön.

2) Közben a többi alaanyagot - uborka, cukkini, avokádó - hámozom/aprítom és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm.

3) Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, míg a kívánt állagot el nem érem. Az avokádó selymesen lágy, krémes konzisztenciát fog adni a levesnek.

4) A végén öntöm hozzá a citrom levét és ízlés szerint sózom, borsozom. Csilipaprika-őrlemény is kerülhet bele, de nálam most a SOLIO paprikamag salátaolaj nagy kedvenc, ezért pár cseppet abból adtam a leveshez, annak is a csípős változatából.

5) Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére. Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek és van a levesnek  ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni. Ugyanezt persze pár szem jégkocka is elvégezheti.

Megérkezett a nyár, és a kiadós, meleg ételek helyett eljött a hideg, finom - és gyorsan elkészíthető - fogások ideje. A Colors in the kitchen blog szerzője egy gyors gyümölcslevest főzött, ami "tökéletes az egyre melegebb napokra. Van benne alma, körte, meggy, szeder, citrusok, nagyon sokféle fűszer és egy löttyintésnyi Cointreau likőr. Legfinomabb másnap, behűtve. A pisztáciás habcsók csak ráadás, nem kötelező elem, a leves önmagában is fenséges".

Fűszeres gyümölcsleves

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog