Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hideg gyümölcsleves másképp

A múlt heti hűvös időjárás után most itt van a kánikula. Ha pedig kánikula, akkor hideg gyümölcsleves, nemde? Ezt sok családban kifejezetten desszertként fogyasztják. Colorsinthekitchen receptjében van egy csavar, fűszeresebb, mint a hagyományos recept. Ha szeretnél eltérni néha a megszokott ízvilágtól, feltétlenül próbáld ki! 

gyümölcsleves colorsinthekitchen

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):

- 600 g fagyasztott meggy

- 200 g szeder (nálam fagyasztott)

- 1 alma (megtisztítva, felkockázva kb. 100 g)

- 200 g körte (egy befőtt, felkockázva)

- 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja

- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja

- 8 szegfűszeg

- 2 szegfűbors + két csipetnyi őrölt

- 2 csipet őrölt kardamom

- 1 fahéjrúd + 1/2 kk. őrölt fahéj

- 1 vaníliarúd kikapart magjai és a rúd is kell hozzá

- 1 szelet citrom

- opcionálisan 2 ek. Cointreau (narancslikőr) ha épp van otthon

- 2 ek. (tönköly) finomliszt

- 150 ml tejszín

- 3 ek. (nád)cukor - vagy ízlés szerint - mértéke függ attól is, hogy befőttünk cukrozott-e, esetleg meggyből is cukrozott befőttet használunk-e

- 1 liter víz

Megjegyzés: A citromot érdemes külön is megtisztítani: forró víz alatt gondosan egy kefével, de az is jó megoldás, ha forrásban levő vízbe dobjuk 1-2 másodpercre és megtöröljük egy száraz ruhával.

Elkészítése:

Az egy liter vízben a gyümölcsöket a fűszerekkel és cukorral összeforraljuk. Előbb a nyers, fagyasztott gyümölcsök kerüljenek bele, a befőtteknek elég egy percnyi főzés a végén a tejszínes liszt hozzáadása előtt. Nálam a körtén kívül minden gyümölcs a vízbe került. Hozzáadtam a citrom- és narancshéjat, likőrt, cukrot és az összes fűszert. Nagyjából 5 percet főztem, a legvégén a körtét is hozzáadtam.

Elkészítettem a tejszínes lisztes keveréket. A gyümölcsleves levét leszűrtem és adagonként a lisztes-tejszínes keverékhez adtam és egy külön lábosban azt besűrítettem.

Azért nem a gyümölcsökre öntöttem a tejszínes-lisztes keveréket, mert a főtt gyümölcsöket nem akartam összetörni. Így csak a fűszeres levet sűrítettem be, kézi habverővel folyamatosan kevergettem, amint felforrt és krémes állaga lett, visszaöntöttem a gyümölcsökre, és máris készen lett. Ha szükséges, még adjunk hozzá cukrot vagy citromot, ízlés szerint. Tálalás előtt érdemes jól lehűteni.

Tálalhatjuk magában, vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy éppen pisztáciás habcsókkal.

Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.

Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!

spárga recept vegetáriánus tavasz vega pite leves lazac krémleves desszert körte flatcat

Spárgakrémleves füstölt lazaccal

Mire jó a turbolya?

A turbolya, a petrezselyemzöldhöz hasonló, apró levelű, édeskés, kicsit ánizsos illatú, ízű növényke, hívják így is: édespetrezselyem. Tavasszal jelenik meg a piacon. Remekül passzol a fehér szárnyasok és bárány húsához. A francia konyha "fines herbes" fűszernövényeinek egyike. Sok más fűszernövényhez hasonlóan frissen felhasználva igazán jellegzetes az íze, nem az ételekbe főzve.

Így néz ki egész pontosan:

répa leves turbolya mungóbab ludvig niki

(Forrás: Wikipédia)

Rengeteg gasztrobloggert, mesterszakácsot megihletett már, többek között Zöld Múzsát is, a 100 fok egyik bloggerét.

"Tegnap éjjel félálomban összegabalyítottam a turbolyát a sárgarépával...újabb narancs-zöld színkombinációjú étel. Még éppen volt itthon hozzá egy csokor turbolya.  Elég szénhidrát dúsra sikeredett ez a hét, így a könnyed krémleves méltón zárta a dolgos napok ebédjeinek sorát. Erősen rákaptam a házilag ízesített olajokra, szinte mindig érlelődik egy "csodaolaj" a hűtőben, amelynél az alap a sok fokhagyma, de ezen felül is adok neki egy-egy kedvenc fűszert. Általában saláta olajként funkcionálnak. Most éppen egy végtelen izgalmas és új próbálkozás pihent (olivaolaj+fokhagyma, reszelt gyömbér és koriander porfűszert tettem bele + pici citromlevet) és várta az újabb bevetést, gondoltam kipróbálom a vízbe főtt zöldséges krémlevesnél, és a turmixolás során csorgatok hozzá keveset."

répa leves turbolya mungóbab ludvig nikiRépaleves turbolyás mungóbab lepénnyel

Hozzávalók a leveshez:
- 2-3 szál sárgarépa, karikára vágva
- 1 szál fehérrépa, karikára vágva
- fél zsenge zeller gumó, zellerzöld is mehetne bele, de az elszínezi a narancssárga levest (vékony szeletekre vágva)
- 1 szem burgonya (elhagyható) a répaszeletek vastagságának kb. kétszeresére vágva
- bő fél liter zöldség alaplé
- só, bors, kömény ízlés szerint
- friss turbolya

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az egyik répát  vékony karikákra vágjuk és ezt egy kicsi lábosba rövid ideig pároljuk enyhén sós és citromos vízbe. A többi zöldséget zsiradék nélkül beletesszük egy másik (nagyobb) edénybe és annyi zöldségalaplében, hogy éppen ellepje ,feltesszük főni. Ízesíthetjük kedvünk szerint, sóval, borssal, köménnyel. Nem kell agyonfőzni, elég, ha a burgonya megpuhuljon, máris mehet az egész a turmixba. És itt jön a csodaolaj esete, amikor belecsurgattam belőle egy fél deciliternyit. Mennyei illatok és a végeredményen abszolút nem lehet érezni, hogy az olaj, mely fázisban került az ételbe, egészségünk szempontjából viszont kétségtelen, ez a variáció (olaj utólagos belecsurgatása) sokkalta egészségesebb. A külön megpárolt sárgarépa karikákkal és apróra vágott friss turbolyával tálaljuk...vagy az alábbi képen látható mungóbab lepénnyel.

répa leves turbolya mungóbab ludvig niki

Hozzávalók a turbolyás mungóbab lepényhez:
- 10 dkg áztatott mungóbab (12 órát)
- egy marék friss spenót
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, kömény ízlés szerint
- kevés olaj a sütéshez
- 1 csokor turbolya

Elkészítés:
Minden összetevőt tölcséres turmixba teszünk, és szép lassan hozzá adagolunk annyi vizet, hogy palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. (ha nagyon vizes lenne, egy kanál lisztet adhatunk hozzá) Enyhén kiolajozott teflon serpenyőben kisüthető. Mikor a serpenyőbe beöntjük a tésztát, tehetünk rá néhány szál friss zöldet (lásd képen turbolya), hogy ne csak finom, de szép is legyen az étel. Mivel ez egy sós lepény, illik hozzá bármilyen wokban készült fűszeres zöldségétel és nyers saláta, de jelen esetben a répaleves mellé is kitűnő feltét. 

Krémleveseket elkészíteni a világ legegyszerűbb dolga. Feltéve, ha a recept jó, ha az hozzávalók harmonikus ízt kinálnak. Colors in the Kitchen pasztinákból, körtéből és krémsajtból készített egy levest, amiben ugyan nem szerepel semmilyen hús, mégis laktató étel.

Körtés pasztinákkrémleves krémsajttal

leves körte pasztinák téli ételHozzávalók (4-6 adaghoz):

- 3 közepes pasztinák (kb. 400 g, megtisztítva 300 g)
- 800-900 ml zöldségalaplé
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 1 kisebb érett, édes körte, kisebb kockákra vágva
- 1 tk. só
- 2 púpozott ek. krémsajt (pl. Cserpes, Philadelphia)
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
- tálaláshoz pirított dió, körte, diós kovászos rozskenyér, esetleg dióolaj.

(Megjegyzés: Vigyázat, a pasztinák (vagy paszternák) nem azonos a fehérrépával. Az íze is más, valamivel édesebb, mint a fehérrépa. Kiváló téli csemege, többek között magas vitamin-és rosttartalma miatt. Érdemes a legnagyobbak helyett a közepes méretűeket beszerezni, azok ritkábban fásak. Kerüljük a foltos külsejű zöldségeket.)

ELkészítés:

A zöldségeket és a körtét meghámozzuk, megmossuk és apróbb darabokra vágjuk. Egy közepes lábosba tesszük, egyszerre az összeset. Sózzuk, majd felöntjük az alaplével. Közepes lángon fedő alatt puhára főzzük. Turmixolás előtt érdemes a folyadékból egy keveset kivenni és inkább utána eldönteni kell-e még hozzá (attól függően sűrűbben vagy hígabban szeretjük a krémlevest). Hozzáadjuk a krémsajtot és a citromhéjat is. Botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szükséges még sózzuk, illetve beállítjuk a sűrűségét megfelelő zöldségalaplével. Forrón tálaljuk, serpenyőben pirított dióval, néhány friss körteszelettel és kenyérrel. A végén meglocsolhatjuk dióolajjal is. 

 

Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani magunkat az egészségesebb étrendhez, amit megfogadtunk a szilveszteri vacsora romjai felett, ugyanakkor túl hideg van ahhoz, hogy ne vegyünk magunkhoz elég ételt. Iyenkor jönnek a képbe a tápláló, melegítő levesek!

"A leveskúrának létezik egy emberbarátibb módszere is, mikor olyan leveseket eszünk, melyek tartalmasak. Amikben van valami, ami laktat, és ami biztosít némi tápanyagot, vitamint a szervezetünknek" - írja a Homebisztro blog szerzője, aki egy "szuperlevest" készített, ami a hideget és az esetleges fogyókúrát is segít átvészelni.

leves tél brokkoli quinoa recept melegítő étel hagyma homebisztro édeskömény vega vegetáriánus vegán diéta

Szuperleves quinoával és brokkolival


Hozzávalók:

    - 1-2 evőkanál olívaolaj
    - 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
    - 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymaprésen átnyomva)
    - 2 közepes sárgarépa közel fél centis karikákra vágva
    - 1 szűk kiskanál édeskömény (morzsolva)
    - 1 szűk kiskanál koriandermag (morzsolva)
    - egy liter zöldség vagy egyéb alaplé (vagy fél liter víz/fél liter     alaplé)*
    - 500g brokkoli rózsáira szedve
    - 100g quinoa (ha van sötét és világos, akkor vegyesen)
    - 100g póréhagyma vagy újhagyma felkarikázva
    - 1 evőkanál citrom vagy lime leve
    - só, bors
    - díszítésnek petrezselyem vagy korianderzöld

Elkészítés:

Egy lábosban kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, majd az őrölt édesköményt és koriandert. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a levest, a quinoát, pár perc múlva a brokkolit és a pórét, majd kb. 15 percig főzzük.  Sózzuk, borsózzuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a citromlevet.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog