Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Olajat tennél a főzővízbe? Automatikusan előkészíted a parmezánt? Felejtsd el a rossz beidegződéseket! A tésztafőzés egyszerűnek tűnik, de nagyon sokféleképp el lehet rontani. Eloszlatjuk a tévhiteket, és elárulunk néhány trükköt.

A tökéletes tésztafőzés rejtelmeibe Matteo Martinenghi, a 2Spaghi pasztabár egyik mastre pastaio-ja, vagyis tésztamestere avat be minket. Mert a tésztafőzés természetesen művészet. Következzenek az olasz tésztafőzlés legfontosabb alapelvei:

Megfelelő mennyiségű vízben kell megfőzni a tésztát.

Ha nem teszünk a lábasba elég vizet, nem tudjuk kontrollálni a só arányát. Ha pl. a víz nagyon hamar felforr és a felére párolog, a só aránya megduplázódik, és a tészta túl sós lesz.

Forrás: Flickr.com - Kate Ter Haar

Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a receptben leírtak szerint "viselkednek"? Gyakran követünk el olyan hibákat a hozzávalók előkészítése és főzés közben, amelyek hazavágják az egész fáradozást. Folytatjuk a leggyakoribb konyhai hibákat bemutató sorozatot.

Az alapanyagok a hűtőből egyenesen a serpenyőbe kerülnek

Ha a húst hidegen használjuk fel a sütéshez, előfordulhat, hogy nem fő/sül meg megfelelően. Kívül megpirul, belül viszont nem sül át rendesen. Miután kivesszük a hűtőből, várjunk egy keveset, és csak utána használjuk fel. Ugyanez a tojásra is igaz: ha süteményt készítünk, 15 percig pihentessük a felhasználás előtt.

Nem vágjuk a megfelelő méretűre a hozzávalókat

Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket készítsünk, a receptekben szereplő alapfogalmakat viszont mindenképp ismerünk kell. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója mesél a főzési filozófiájáról, és azt is elmondja, miért nem létezik tökéletes étrend.

Mi a Makifood-filozófia lényege?

Maki: A születésünktől a halálunkig eszünk - ez remélhetőleg egy hosszú időintervallum. Ezalatt rengeteg érzelmi hatás ér minket, sokan közülünk több helyen is élnek a világban. Az éveink számának növekedésével az ízlésünk is változik, időről időre mások lesznek a kedvenc ételeink. Vannak időszakok, amikor gyógyító ételekre van szükség, és vannak olyan időszakok is, gond nélkül élvezhetünk egy macaront, és ezzel nincs semmi baj. Ha minden egyes nap macaront ennénk, az viszont már okozna problémákat. De nem tesszük, mert ez a speciális alkalmakról szól.

Az előző posztban megírtuk, hogy miért jó, ha a gyerekek is részt behetnek a főzésben, és azt is, hogy mire kell figyelni, hogyan érdemes elkezdeni, milyen tanácsokat érdemes követni. Most következzen egy olyan recept az Édesem blog szerzőjétől, amit könnyű elkészíteni, a végeredmény pedig biztosan meghozza a kicsik kedvét a következő közös konyhai akcióhoz. Elvégre csoki van benne, egyszerre háromféle.

Mint tudjuk, muffint még a legeslegkezdőbb háziasszony is képes megsütni, így ez a recept arra is tökéletes, hogy ne csak a gyerekeket, hanem magunkat is szoktassuk a konyhai sikerélményekhez, amennyiben kezdők vagyunk. És a jó öreg triplacsokis megoldás még mindig verhetetlen.

Segítség! Gyerek a konyhában!

Mindannyiunknak vannak olyan gyerekkori élményei, emlékei, amelyek a konyhához, és a közös főzéshez kapcsolódnak. Mindenki emlékszik az első egyedül - na jó, anyai segítséggel - elkészített sütire, vagy az első önálló konyhai akcióra, még akkor is, ha nem sikerült tökéletesen. Csak felnőttként és szülőként szembesülünk azzal, hogy nem könnyű egyszerre koncentrálni a főzésre, a kicsik felügyeletére és arra, hogy ne unatkozzanak, amíg az étel elkészül.

Az apákat is arra bátorítjuk, hogy ők is vegyenek részt a konyhai műveletekben, kisfiúk esetében ez nagyon fontos. Az ilyen gyerekek felnőttként is szívesen részt vesznek a háztartási munkákban. Egy tanulmányból pedig kiderült, hogy azok a lányok, akiknek az apukája segített otthon a háztartásban, felnőttként jobban kerestek.

forrás: Flickr - Heinrock

Összegyűjtöttünk néhány tippet a gyerekekkel közös főzéshez:

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog