Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A bográcsozás nyolc pontja, receptek

Nyáron előbb-utóbb minden társaságban előkerül egy bogrács, aminek a használatához két dolog kell, egy tökéletes recept és tippek az étel elkészítéséhez. Megkérdeztük a Zánkához közeli Tagyon Birtok háziasszonyát, Veres Zsuzsát,okosítson ki minket ezen a téren. 

Öreglebbencs, ahogy apukámtól tanultam

Hozzávalók 8 főre:

  • 50 dkg tészta (lebbencs)
  • 1,5 kg burgonya
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 50 dkg füstölt kolbász (elhagyható)
  • 2 közepes db hegyes erős paprika (ízlés szerint)
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 3 ek disznózsír
  • só ízlés szerint
  • kb. 1 l víz


Elkészítése:

A szalonnát és a hagymát kis kockákra felvágjuk. A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. Ha kolbászt is teszünk bele, felkarikázzuk.
A zsíron töpörtyűre pirítjuk a szalonnát, kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsíron - óvatosan kevergetve, mert törik! - alaposan, egyenletesen megpirítjuk a tésztát, majd ezt is kiszedjük, félretesszük. (Egyes renitens példányok gyorsabban pirulnak, mint a többiek, ezeket közbe-közbe kiszedegetjük, hogy azért ne égjen meg.)
Elegendő zsírunk maradt, amiben párolni kezdjük a hagymát. Kisvártatva hozzáadjuk a kisült szalonnát, a kolbászt és a csípős paprikát. 3-4 perc után felöntjük kevés vízzel. Megsózzuk, és lefedve addig pároljuk, míg a hagyma puha - pépes nem lesz (újabb 5-6 perc).Ekkor meghintjük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük benne a krumplit, újból vizet öntünk alá (sózzuk, ha kell), és ekkor óvatosan belekeverjük a tésztát is.
Fedő alatt, kisláng mellett mindent puhára párolunk, ez 20-25 perc. Ízlés szerint hagyhatunk alatta levet, a tészta kihűlve úgyis felszívja mindet.

Klasszikus lecsó bográcsban (szintén 8 főre)

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg paradicsom
  • 2 kg paprika
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A hagymát és a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát karikára vágjuk (paprikából enyhén piros színűt is vegyünk). A bográcsba egy kis olajat teszünk, és a szalonnát üvegesre sütjük. Majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, amit pár percig fonnyasztunk. Ezután a paprikát és a paradicsomot keverjük bele. Addig főzzük, amíg a paprika meg nem puhul. Tálalás előtt összefőzhetjük felvert tojással, vagy kínálhatjuk kenyérrel.


Tippek a bográcsozáshoz:
1. Mindenekelőtt számítsunk rá, hogy a bográcsban főzés hosszabb időt igényel, mint a konyhai. Készüljünk fel tehát türelemmel, ez nem egy rohanós műfaj.
2. A jó bográcsos főzés alapja a jó tűz. Erre a célra a legalkalmasabb az akácfa.
3. Igyekezzünk szélcsendes helyet keresni!
4. Nem mindegy, milyen magasra állítjuk az edényünket. Ha magasra tesszük, akkor logikus, hogy lassabban fog főni az étel. Ha lent, akkor gyorsabban. Utóbbinál különösen fontos, hogy gyakran kevergessük, nehogy leégjen.
5. A fokozatosságra is és egyenletességre is törekedni kell. Nem szabad, hogy túl nagy legyen a láng, mert akkor hamar megég az alapanyag, de az sem jó, ha már a parazsunk csak pislákol, mert így sosem készül el az étel, az éhes ember pedig veszélyes
6. Az alapanyag megválasztása bográcsozásnál is nagyon fontos. A jó háztáji zöldség és húsféle nem csak különleges ízt, hanem különleges hangulatot is ad az ételhez.
7. Ami a bográcsot illeti, választhatunk olyat, ami lent szélesedik, de olyat is, ami fentebb széles. Az étel ugyanolyan ízletes lesz mindkettőben. Vigyázat, első használat előtt nem elég elöblíteni az üstöt! Minden bográcson rozsdásodás elleni védőmáz van. Az első használat előtt az edényt kívül-belül zsírral vagy étolajjal kell bekenni és a bevonatot szabadban rakott erős tűzön ki kell égetni, utána pedig a bográcsot finom kőporral vagy homokkal át kell súrolni, amíg fényes nem lesz. Ezután jöhet a mosószeres vízes, alaposan mosogatás, majd az öblítés.
8. A jó hangulatról a finom borok is gondoskodhatnak, amiből az ételbe is kerülhet 

 A Tagyon Birtok a Nivegy-völgyben, a Hegyestű lábánál található, mely része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.  A terület közel 4 hektár, mely 60 gyümölcsfát,valamint 3 hektár új és régi telepítésű szőlőt foglal magában. A tulajdonos saját gondozású 600 négyzetméteres konyhakertjében, több mint 30 különféle zöldség, és fűszernövény biztosítja a friss alapanyagot a családnak és a barátoknak. A növénytermesztést vegyszerek felhasználása nélkül, hagyományos módszerrel végzik, ahogy a nagyszüleitől tanulták. Az itt termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, falusi vendégasztallal, házi készítésű ételekkel, balaton-felvidéki és balatonfüredi borokkal várják vendégeiket. Az evés-iváson kívül rendszeresen szerveznek kirándulást, bicikli túrákat, vitorlázást.  

Utolsó hajrában vagyunk a nyári befőzést illetően. Bár az idő már már kifejezetten őszibe fordult, ilyenkor, szeptember elején jön el az ideje a zakuszka (és minden pirospaprikás, kápiás, padlizsános étel) befőzésének. Szerzőnk most egy hagyományos, erdélyi családi receptet oszt meg veletek.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog