Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Lazaccal a téli depresszió ellen

Február utolsó napjai az év legnehezebb napjainak számítanak. Mindjárt itt a tavasz, de azért még kell várni néhány hetet arra, hogy ne csak a naptár szerint köszöntsön be a következő évszak és a napsütés, a reggelek borúsak, a szervezetünk pedig ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.

A "szezonális depresszión" - amely egy egyesült államokbeli kutatás szerint az emberek 14 százalékát érinti - , az édességek és a nassolás nem segítenek, sőt, ezek inkább rontják a helyzetet, van viszont egy olyan tápanyagforrás, ami igenis javíthat a hangulatunkon. Ez pedig a hal.

Forrás: Flickr.com: D Robert Wolcheck

Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a tökéletes étrendben, elmesélte, miért ajánlja a flexitáriánus étkezést, miért imádja a magyar piacokat és azt is, hogy mi kell a jó ételekhez. Interjú, 2. rész.

Mit jelent a flexitáriánus étrend?

Maki Stevenson: Ez főleg vegetáriánus étrend, ami ugyan tartalmaz húst is néha, de nincs szigorú megkötés a hús fajtájára vonatkozóan. Könnyen fenntartható, mert nincsenek szigorú szabályok azzal kapcsolatban, hány százalékban kell húst enni.

Te is így étkezel?

Igen, de én ezt lazán kezelem. Lehet egy étkezésen belül is variálni az alapanyagokat. A mai ebéd például zöldségekből és gabonából állt, az állati fehérjét egy tojás, a rizsben levő apró haldarabok, a halleves és a tekercsben található nagyon kevés sertéshús jelentette. Ez abszolút megfelel a flexitáriánus étrendnek. Máskor reggelire és ebédre vegetáriánus ételeket készítek, vacsorára pedig halat. Az is előfordul, hogy hétfőtől péntekig vegetáriánus ételeket eszünk, a hétvégén pedig jöhet a hús. De ez mindig változik.

Mindössze három érvet szeretnénk felsorakoztatni Maki séf fogása mellett:

1. körülbelül 20 perc alatt elkészíthető, 
2. egészséges, (és követi a Húsmentes Hétfő hagyományát is)
3. remek munkahelyi ebéd mindazok számára, akik valami könnyű ételre vágynak, ráadásul nem kell melegíteni, mert tésztasasalátának is kiváló!

Hideg capellini tésztasaláta sült koktél paradicsommal és bazsalikommal

Hozzávalók:
- 500 g koktél paradicsom
- 8 bazsalikom levél, apróra vágva
- 1 evőkanál aprított snidling (opcionális)
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál aprított kapribogyó
- 10-12 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1/2 citrom leve
- reszelt parmezán
- só, bors
- 400 g capellini tészta, al dente-re főzve, lehűtve hideg vízben és leszűrve


Elkészítés:
Állítsuk be a sütőt 180 fokra. Tegyük a paradicsomokat egy sütőtálba és locsoljuk meg 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és süssük, amíg megpuhulnak és a héjuk ráncos lesz (20-25 perc). Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten. Keverjük a paradicsomokhoz (+ a paradicsomok levéhez) a bazsalikomot, snidlinget, fokhagymát, kapribogyót, a maradék olajat, citromlevet és ízesítsük sóval és borssal. Adjuk hozzá a megfőzött és lehűtött tésztát, jól keverjük össze és szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket készítsünk, a receptekben szereplő alapfogalmakat viszont mindenképp ismerünk kell. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója mesél a főzési filozófiájáról, és azt is elmondja, miért nem létezik tökéletes étrend.

Mi a Makifood-filozófia lényege?

Maki: A születésünktől a halálunkig eszünk - ez remélhetőleg egy hosszú időintervallum. Ezalatt rengeteg érzelmi hatás ér minket, sokan közülünk több helyen is élnek a világban. Az éveink számának növekedésével az ízlésünk is változik, időről időre mások lesznek a kedvenc ételeink. Vannak időszakok, amikor gyógyító ételekre van szükség, és vannak olyan időszakok is, gond nélkül élvezhetünk egy macaront, és ezzel nincs semmi baj. Ha minden egyes nap macaront ennénk, az viszont már okozna problémákat. De nem tesszük, mert ez a speciális alkalmakról szól.

250 adag étel a rászorulókért

Maki is részt vett vasárnap a Szimpla Piac már hagyományosnak mondható jótékonysági ebédjének elkészítésében. Az akció eredménye: 250 adag étel, 166 ezer forint nyereség, amit a szervező, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a rászorulók élelmezésére és a saját működésére fordít.

Maki az önkéntesek segítségével egy melengető, sűrű minestrone levest és egy rizses, füstölt kolbászos egytálételt (jambalayát) főzött. Nem csoda, hogy alig néhány adag étel maradt, ezeket a Budapest Bike Maffia két rászoruló családnak vitte el.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog