Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Még van néhány hét a tavaszig, most különösen fontos, hogy elég sok vitamint és színes, tápláló zöldséget fogyasszunk. Egy indiai étel ilyenkor (is) jó választás. Melegít, táplál, és már a színeitől jobban érezzük magunkat. A Zizi kalandjai blog szerzőjének megjegyzései a recepthez: "A sütőtök szezonja lassan lejár, tudom. Ha már nem kaptok sütőtököt, készítsétek el padlizsánból vagy karfiolból, ha egy kis indiaira vágytok. Én jázmin rizst főztem hozzá, de ha több időtök van varázsoljatok az asztalra házi naan kenyeret. Hétköznapokon szeretem a gyorsan elkészülő recepteket ebédre. Noha ez a recept is megvan 35-40 perc alatt, nekem biztosan eltart vagy másfél óráig az elkészítése, mert főzés közben játszanom kell a kisfiammal. Többek közt fel kell emelnem, hogy lássa a tűzhelyen fortyogó ételt ő is, és még számtalan nem várt esemény közbeszól. Viszont látni a kisfiam arcán, hogy ízlik neki anya főztje, mindenért kárpótol."

Vegán sütőtök csicseriborsó curry

Az esős téli napokon majdnem mindenki napfényről, forróságról és egzotikus ízekről álmodozik. A mai recepttel, amit Zizi kalandjaitól kaptunk, egy kis mexikói hangulatot csempészhetünk a konyhánkba. A szezonalitásról a sütőtök gondoskodik, a fekete babnak köszönhetően hús nélkül is tápláló fogás lesz a végeredmény.

A tölteléket tehetjük tacóba vagy quesadillába, ízlés szerint. A taco hagyományosan egy kukorica- vagy búzalisztből készült tortillába hajtott húsos töltelék, ami babot, guacamolét, csirke- vagy marhahúst tartalmaz. A quesadilla tésztája ezzel szemben mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat. Négy részre vágva szokás tálalni.

A fekete bab rengeteg fehérjét tartalmaz, nem véletlenül az egyik alapvető hozzávaló Délkelet-Ázsiában, Kubában, Brazíliában is. B1-, B6-vitamin-, vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Ha nem konzervbabot használunk, már előző nap rá kell készülni az elkészítésére. Legalább 12 órára be kell áztatni, mielőtt felhasználjuk. Annyi vízben főzzük puhára, amennyi ellepi.

Sütőtökös fekete babos taco és quesadilla


Csúnya zöldséget venni, osztrigát és humuszt enni menő lesz, húst hússal enni pedig nagyon ciki. A 2015-ös gasztronómiai trendekből válogattunk.

Gasztronómiai trendek

Komló nélküli sörök

A komló nélküli sörféleségek gyógynövényekkel, fűszerekkel és más hozzávalókkal készülnek, a komló keserűsége helyett egyedi ízeket adnak az italhoz, a keserűség pedig eltűnik. Kíváncsiak vagyunk, meddig bírja ez a trend, mi nem jósolunk nagy jövőt neki.

"Ronda" zöldségek és gyümölcsök

A szupermarketekben általában csak a szép zöldségek és gyümölcsök vásárolhatók meg, a túl kicsi vagy túl nagy, tökéletlen formájúak pedig a kukába kerülnek. A "ronda" terményeket népszerűsítő leghíresebb mozgalom egy francia áruházlánc akciójával kezdődött: az üzletek olcsóbban kínálták a szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra. Ezzel együtt egyre több, pazarlást csökkentő kezdeményezés születik.

Szeretjük a céklában, hogy azon túl, hogy egész télen könnyen elérhető, igen változatos módokon lehet elkészíteni. Mindenmentes Nóri Konyhájából egy édeskés-savanykás krém receptjét kaptuk meg. Ez a diós-narancsos céklakrém élénk színével bármikor az asztalunk dísze lehet. Kínálhatjuk mártogatósnak friss zöldségek, vagy sós ropogtatni való falatok mellé is.

Tipp: Ha esetleg marad belőle 1-2 evőkanálnyi, új életre kelthetünk vele egy adag hummuszt: a végeredmény pikáns, halvány rózsaszín céklás hummusz lesz.

Diós-narancsos céklakrém

Folytatjuk az ehető ajándéknak is bevált chutney-s recepteket. Az előző posztban egy körtés és egy lilahagymás vörösboros chutney-receptet osztottunk meg, most egy sült citromos és egy mangós változat következik.

Nem árt észben tartani, hogy a legtöbb citrusféle héját sajnos kezelik a hosszabb eltarthatóság érdekében. Bár sok helyen lehet olvasni arról, hogy alapos dörzsöléssel és forró vízben való átmosással a viaszréteget el lehet távolítani, inkább próbáljuk elkerülni a kezelt citrushéj fogyasztását! Ilyen célra inkább bio piacokról vagy biztos forrásból szerezzünk be kezeletlen darabokat. Természetesen számolni kell azzal, hogy a kezeletlen citrusok ára jóval magasabb, és romlandóbbak is, ezért gyorsabban fel kell használni őket.
De honnan tudhatjuk, hogy kezelt e a citrusfélék héja? A kezeletlen héja sokkal illatosabb, illetve a kezelt gyümölcs héja vastagabb és sokkal fényesebb a viaszos rétegtől.

Sült citromos chutney (Rakottkert receptje)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog