AJÁNLÓ
 
15:56
2011. 12. 11.
A lencsefőzelék főzése valószínűleg senkiből nem vált ki kitörő lelkesedést, főleg,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2011. 12. 11.
A közhiedelem szerint télen nehéz vitamindús ételeket enni. "A kisbabák hozzátáplálásának...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2011. 12. 11.
Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2011. 12. 11.
Bizonyára jó néhány kezdő megtorpan az olyan recepteket olvasva, amiben egyszerűen csak annyi...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2011. 12. 11.
Cikkünk előző részében blogger szerzőnk, Bede Anna, 92 éves nagymamája segítségével lépésről-lépésre...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Alap/Főzelék

Egyed fiam a főzeléket, ettől nősz nagyra! Ezt a mondatot gyaníthatóan mind hallottuk már. Ugyan a főzelék igazán finom is lehet, a közétkeztetés keményen dolgozik rajta, hogy egy életre megutáljunk minden zöldséget. Hát lehet szeretni valamit, ami így néz ki? Megtanítjuk újra szeretni, mert egyszerű, gyorsan elkészíthető, egészséges (ha megfelelően készítjük), és lehet jó is!



Ezúttal a klasszikus nagymama recepteket írjuk le nektek. Ezeket könnyedén még egészségesebbé varázsolhatjuk, ha kihagyjuk a receptekből a fehérlisztet és habarás/rántás helyett pl. főtt, tört burgonyával sűrítjük a főzeléket vagy zabkorpával, kevés kukoricadarával (csak néhány ötlet a sok közül). Tej/tejföl/tejszín helyett használhatunk növényi tejet vagy joghurtot is.

Önmagukkal sűríthető főzelékek

Nagy kedvenceink az önmagukkal besűríthető főzelékek. Nem kell mást tennünk, csak a megpárolt és fűszerezett, esetleg tejszínnel dúsított főzelék egy részét botmixerrel pürésíteni. Ez a módszer nagyon jól működik például a krumpli, borsó-, bab-, és lencsefőzeléknél, vagy a cukkinifőzeléknél. Ha esetleg ez a módszer nem működik egy-egy zöldség esetében (ahol nem turmixolható megfelelően a zöldség), szétfőzhetünk a főzelékben 1-2 szem apró kockákra vágott burgonyát is (ehhez a legmegfelelőbbek a krémes krumplifélék, mint pl. az ella), ez szintén nagyszerűen besűríti. Ez a kedvenc verzióm, mert itt tényleg a zöldség van a középpontban.

Zöldbabfőzelék

A felkockázott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a felkarikázott paprikát (opcionális) és paradicsomot (szintén). Pár percig kevergetjük, aztán mehet rá a zöldbab, sózzuk, átkeverjük, aztán pár perc kavargatás után felöntjük egy kis vízzel vagy alaplével (nem kell nagyon bő lére) és lefedjük. Én szeretem, ha nem fő teljesen pépesre, érdemes kísérletezni a kicsit roppanósabb babbal is. Ha elérte azt az állagot, amire vágyunk, keverjünk el fél-egy evőkanál lisztet egy nagy pohár tejfölben, és sűrítsük be vele a főzeléket. Használható sűrítéshez keményítő is. Nagyon jót tesz neki, ha miután levettük a tűzről, belekeverünk egy marék vékony csíkokra vagdosott újhagyma-zöldet, vagy petrezselymet. A szárat lecsípni, 3-4 centisre vágni. A friss zöldbab külseje nem száraz és kemény.

Zöldbabfőzelék kolbász chips-szel



Tökfőzelék


Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd innentől különböző iskolákra szakad a tökfőzelék elkészítési módja: van aki pirospaprikával készíti, van aki anélkül. Rá az 1 kg gyalult tök, sózzuk, elfőzzük a levét, és vigyázunk, ne főjjön szét! Tehetünk a tökfőzelékbe kockázott friss paradicsomot is, így nyáriasabb, frissebb főzeléket kapunk. Végül egy pohár kefírt/tejfölt/joghurtot/tejszínt, majd a legvégén egy nagy adag jól összevágott kaprot keverünk bele, de ezzel már nem főzzük. Ha nem elég savanykás, citromléval, pici ecettel dobhatunk rajta. Így nem lesz olyan hagyományos főzelékállagú, ha valakinek az is fontos, a tejtermék előtt egy botmixerrel pépesítse a tök harmadát, öntse vissza, és úgy haladjon tovább, de habarással is készíthetjük.

Tökfőzelék máshogy

Karalábé- és borsófőzelék

Mindkét főzelék (és a finomfőzelék, répafőzelék is) ugyanolyan elven készül. Egy fej hagymát üvegesre pirítunk, rádobjuk a felkockázott karalábét/ kifejtett zöldborsót, pár percig nem nagy lángon (akkor szép, ha nem barnul meg) kevergetjük, majd megszórjuk liszttel, és felengedjük tejjel/tejszínnel. Roppanósra főzzük. Ez is turbózható zöldfűszerekkel, snidlinggel vagy újhagymával, mentával. Lisztes habarás helyett mindkettő sűríthető önmagával is (lsd. később).

A méltatlanul mellőzött fionmfőzelék

Ha friss, jóízű zöldségekkel (és nem a hirhedt menza fagyasztott zöldségkeverékével) dolgozunk, a finomfőzelék tényleg finom. Legjobb verziója, ha csak egy kis tejszínnel sűrítjük, Frissen vágott petrezselyemmel, snidlinggel is elfeledtethetjük a menzai rém emlékét.

Finomfőzelék
Finomfőzelék medvehagyma tuninggal
Spárgás finomfőzelék



Káposztafőzelékek


Rengeteg variánsa van a káposztafélék főzelékszerű feldolgozásának, a Czifray könyvben is 32 féle étel készül káposztafélékből, olyanok, mint például a Kék káposzta gesztenyével.

Ez így készül: "Megmosván tisztára 's kétszer leforrázván a' kék káposztát, főzd meg puhára és szürd le; készíts azután sárgás barna rántást, add hozzá a' vágókéssel jól öszveaprított kék káposztát, 's hagyd a' rántással egy kis ideig fojtódni; melly meglévén, adj hozzá két merő kanál jó levest, sót, 's egy darab czukrot, hagyd még egy óráig fojtódni, 's tégy bele' végre annyi sült gesztenyét, a'mennyi tetszik, mellyeket tálaláskor csinosan a' tálra igazíts, 's rakd meg a káposztát kolbásszal."

Kelkáposzta főzelék
Joghurtos kelkáposzta főzelék
Paradicsomos káposzta
Paradicsomos káposzta máshogy

A bűvös szakács oldalán három receptet is olvashattok, egy újragondolt kelkáposztafőzeléket, egy provence-i módon elkészített mángoldot, és egy vegyes főzeléket.

Spenót

Minimalista verzió:
Én kevés olajon átforgatom az összenyomott fokhagymát (30-40 dkg spenóthoz 1 gerezd), aztán rádobom a spenótot. A mirelitet kavargatom, hogy minél jobban olvadjon, a frisset meg azért, hogy összeessen. Felöntöm tejszínnel, ha kell, botmixerrel átturmixolom és kész. A hagyományos felfogásban rántással indítják, arra megy rá a spenót és a többiek, ez utóbbi verzió értelemszerűen kiadósabb, hiszen sokkal több folyadékkal fel lehet önteni úgy, hogy még ne levesállaga legyen.

Spenót máshogy, burzsuj verzió

A spenótnál jól működik a zsemlével/kiflivel történő sűrítés (beáztat-kinyomkod-belefőz-átturmixol). Ezzel a technikával elkészíthetitek nagy kedvencemet, a csalánfőzeléket is. Ha nekiugrotok (határozottan érdemes!), két dologra figyeljetek, egyrészt zsenge csalánleveleket gyűjtsetek, másrészt igyekezzetek a várostól, utaktól, szennyezésektől távol szedni. A vastag kertészkesztyűn simán átcsíp, nekem az orvosi gumikesztyű vált be leginkább.

Csalánfőzelék, tényleg finom!



És még néhány kedvenc

Sóska
Cukkinifőzelék
Rozmaringos burgonyafőzelék

Feltétek

A bundáskenyér, tükörtojás, fasírt klasszikusokon túl számos érdekes, egyszerű és vega változata is létezik a feltéteknek.

Diós répafasírt
Céklapogácsa

Mandulás árpafasírt
Quinoa fasírt

A cikket Bede Anna, a Vegasztrománia blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog